Sveicam Tēva dienā!

Konsultē Smiltenes “Union Med” aptiekas vadītāja, farmaceite Elita Beļicka.

Daudzām ģimenēm katru gadu septembra otrā svētdiena kļūst par īpašas sirsnības piepildītu, jo tiek svinēta Tēva diena. Šie svētki vēl ir salīdzinoši jauni, bet tādēļ ne mazāk mīlēti! Turklāt tas ir vēl viens labs iemesls nodoties kādām veselīgām, kopīgām aktivitātēm, baudot rudeni, atvasaru, skaisto dabu, svaigo gaisu un kustību prieku!

Tētis tradicionāli ir ģimenes un bērnu stiprais balsts, taču, lai ikviens balsts būtu stiprs un spēcīgs, par to ir jārūpējas. Nereti tēti par to aizmirst – parūpēties par sevi, jo apkārt ir tik daudz pienākumu, atbildības, darbu un izaicinājumu. Tādēļ šobrīd, Tēva dienas mēnesī, vēlamies atgādināt ikvienam tētim – neaizmirstiet parūpēties par sevi! Tas būs vērtīgs ieguldījums arī visas ģimenes labsajūtā!

Ieteikumi veselīgai tēta ikdienai

Fiziskās aktivitātes un veselīgs uzturs – lai arī cik banāli tas neizklausītos, tomēr bez veselīga uztura un kustēšanās nekur! Tie ir veselības un kopējās labsajūtas stūrakmeņi. Turklāt aktīvs tētis, kas izvēlas veselīgu uzturu, varēs parādīt lielisku piemēru pārējiem ģimenes locekļiem. Gan kustēšanās, gan veselīgs uzturs palīdzēs rūpēties par veselīgu ķermeņa svaru, samazināt sirds un citu slimību risku, kā arī veicinās emocionālo labsajūtu. Atcerieties – nedēļā ieteicams vismaz 2,5 stundas veltīt sportošanai. Savukārt, rūpējoties par veselīgu uzturu, īpaši tagad, ražas laikā, iekļaujiet tajā vietējos augļus, dārzeņus, pākšaugus, kā arī riekstus un pilngraudu produktus. Ierobežojiet sāls, cukura un saldumu, kā arī piesātinātiem taukiem bagātu ēdienu lietošanu uzturā.

Kaitīgo ieradumu atmešana – nav noslēpums, ka smēķēšana un alkohols ievērojami ietekmē mūsu organismu un paaugstina daudzu slimību risku. Smēķēšana izraisa vēzi, plaušu, sirds slimības un insultu, savukārt alkohols ne vien veicina daudzas veselības problēmas (piemēram, aknu, sirds, onkoloģiskās), bet arī dažādu sadzīvisku un sociālu problēmu rašanos un saasināšanos. Kaitīgo ieradumu ierobežošana un atmešana būs vērtīga dāvana gan sev pašam, gan jūsu tuvākajiem.

Rūpes par veselību un slimību profilakse – protams, tēta ikdiena mēdz būt saspringa un aizņemta. Taču pat tad, ja nav nekādu sūdzību vai veselības problēmu, nevajadzētu aizmirst par savlaicīgu profilaksi – ģimenes ārsta apmeklēšanu, asinsspiediena mērīšanu, cukura līmeņa noteikšanu asinīs, prostatas pārbaudēm. Savukārt, ja ir kādas veselības sūdzības, pie ārsta jādodas pēc iespējas ātrāk! Turklāt arī emocionālā un garīgā veselība ir ne mazāk svarīga – tai ir nozīmīga loma mūsu un mūsu ģimenes ikdienā, tādēļ arī par to ir jārūpējas savlaicīgi un regulāri!

Lai šī Tēva diena ir pilna sveicienu, buču un rūpju – kā pateicība tētiem par drošību, gādību un mīlestību!