Jau no bērnības ar vīziju par farmaceita profesiju

Ievas aptiekas īpašniecei un vadītājai Marijai Belajai interesi par farmaceites profesiju jau bērnībā radījusi radiniece. „Profesijas izvēlē vaininiece bija manas mammas māsīca, kura strādāja aptiekā. Man tolaik bija nedaudz vairāk kā desmit gadu, taču šī viesošanās radinieces darbavietā manī radīja ļoti dziļu iespaidu. Jau vēlāk, kad bija jāizvēlas, kur mācīties, izlēmu par labu farmaceitiem, lai gan tolaik šī profesija nebija ļoti prestiža. Nu jau farmācijas nozarē rit 31 gads, tādēļ varu teikt, ka šis patiešām ir mans dzīves ceļš, ja jau aizvien strādāju aptiekā,” stāsta Marija.

Pēc augstskolas absolvēšanas Ievas aptiekas vadītāja strādājusi slimnīcas aptiekā, taču izšķirošais bija 1994.gads. „Rēzeknes poliklīnikā atvēra aptieku, un es tajā sāku strādāt. Ar apgrozījumu nevedās, un pēc trīs mēnešiem atbrauca īpašnieki, sakot – rakstiet atlūgumu, mēs aptieku slēdzam. Tas bija brīdis, kad vajadzēja izlemt, ko tālāk iesākt,” atceras farmaceite. Marija pieņēmusi drosmīgu lēmumu atvērt un vadīt savu aptieku, kuru nosaukusi meitas Ievas vārdā. Šim lēmumam finansiālo atbalstu sniedzis tēvs, kurš kā represētais bija saņēmis kompensāciju. Savukārt ar padomu izlīdzējusi draudzene Svetlana, kura bija jau atvērusi aptieku Viļānos.

„Nekādu apgrozāmo līdzekļu nepalika. Atveda preces, kas mēneša laikā jāapmaksā, un tad sēdēju un rēķināju, kā mēnesī izgrozīties. Stress bija ļoti liels – pirmo pusgadu pat mati izkrita. Bija jāpieliek lielas pūles, tomēr ar laiku iestrādājāmies,” pieredzē dalās Ievas aptiekas īpašniece. Kādreiz Ievas aptiekai bijusi atvērta arī filiāle Rēzeknē, kas bija jāslēdz likumdošanas izmaiņu dēļ, bet patlaban jau četrus gadus darbojas filiāle Kaunatā. 2005. gadā Ievas aptieka pievienojusies arī Aptieka 1 ķēdei, nu jau svinot sadarbības vienpadsmito gadu.

Patlaban Ievas aptieka Rēzeknē, 18.novembra ielā 41 piecu darbinieku komandā sagaida savus klientus ik darba dienu no plkst. 8.00 līdz 18.00. Ar vairākiem kolēģiem Marijai ir ilggadēja sadarbība – divas darbinieces Marijas komandā strādā jau 20 gadus, tādēļ kļuvušas par uzticamu atbalstu.

Aptiekā pieejams daudzveidīgs medicīnisko preparātu klāsts. Tajā ir iespējams nopirkt arī ortopēdiskās zolītes, kas atvieglo staigāšanu un novērš kāju sāpes, kā arī Vācijā ražotas kompresijas zeķes.

Marijai darbā vislielāko prieku sniedz sajūta, ka iespējams palīdzēt cilvēkiem. Farmaceite stāsta: „Kad cilvēks vēlāk atnāk un saka, ka ieteikums ir palīdzējis, tas ir vislielākais gandarījums!”. Farmaceiti iedvesmo arī ģimene, īpaši divus gadus vecais mazdēls Olivers. Tāpat viņa iedvesmojas arī no kopīgiem pasākumiem un ceļojumiem. Piemēram, pēdējā Aptieka 1 pilnsapulcē ir bijusi iespēja gan izrunāt ar biznesu saistītas lietas, gan baudīt skaistu ekskursiju Tērvetes dabas parkā.

Vairākus gadus strādājot farmaceita profesijā, Marija ir guvusi atziņu, ka pārāk maz rūpējamies par savu veselību. Viņa atgādina, ka zāles nepieciešamas tikai tad, kad esam jau nopietni sev nodarījuši pāri. Tāpēc Marija uzskata, ka nevajadzētu ļauties slinkumam, bet vairāk uzmanības veltīt sev, savai veselībai un dzīvesveidam.

Aptiekas vadītāja novērojusi, ka patlaban pircējiem aktuālākās preces ir plāksteri, pretodu līdzekļi un vēderam paredzētie medikamenti. Lai arī saaukstēšanās gadījumi patlaban novērojami aizvien retāk, farmaceite imunitātes saglabāšanai vasarā iesaka daudz peldēt un ēst dabīgos vitamīnus – zaļumus, ogas, dārzeņus un augļus.

Zinot, cik veselībai ir augsta vērtība, Marija visiem novēl: „Mēs paši esam atbildīgi par savu veselību. Padomājiet par to, ko jūs šobrīd darāt un kā varat palīdzēt sev dzīvot labāk!”

Sirds veselība vasarā

Karstā laikā sirds veselībai visvairāk jāseko līdzi sirds slimniekiem. Viņiem ieteicams stingri ievērot ārsta rekomendācijas un pastiprināti „pieskatīt” savu pašsajūtu. Taču profilaktiski pasākumi jāievēro arī tiem, kuriem par sirds veselību nav sūdzību.

Svarīgākais ir uzmanīties no pārkaršanas – izvairīties no fiziskām darbībām dienas karstākajā posmā no pulksten 12.00 līdz 15.00, kā arī lietot galvassegu. Tāpat pietiekamā daudzumā lietot šķidrumu – vismaz 2 litrus dienā. Ja organisms svīst pastiprināti, parasta ūdens vietā var izvēlēties minerālūdeni vai ūdenim pievienot nedaudz sāls. Tas ieteicams tādēļ, ka, izteikti svīstot, tiek zaudēts liels nātrija daudzums, kas savukārt var izsaukt sirdsdarbības traucējumus.

Tomēr jāatceras, ka par sirdi jārūpējas ne tikai vasarā. Tādēļ visa gada garumā ieteicams ievērot sabalansētu uzturu, regulāras fiziskās aktivitātes, kā arī atteikties no kaitīgā ieraduma – smēķēšanas. Svarīga ir arī stresa un svara kontrole, kas būtiski ietekmē sirds veselību.

Lai izvairītos no sirds kaitēm, profilaktiski var lietot dažādus preparātus no dabā pieejamām veltēm. Veselīgi būs dažādi vilkābeles preparāti, taču nomierinošu efektu sniegs baldriāns un mātere.