Jaunas vēsmas Rubenes aptiekā!

Rubenes aptiekā notikušas lielas pārmaiņas – aptiekai ir jauns īpašnieks – veselības aprūpes uzņēmums, kuru pārstāv prokūriste Sabīne Keiša, bet turpmāk klientus aptiekā konsultēs farmaceite Lana Stašule. Šīs pārmaiņas ir gan pozitīvs izaicinājums jaunajai aptiekas vadībai, gan modernizācijas un attīstības vēsmas aptiekai! Iepazīsimies ar Rubenes aptiekas jaunajām pārstāvēm, kā arī aptiekas vēsturi un nākotnes plāniem.

Sabīne Keiša ikdienā darbojas veselības aprūpes nozarē, vadot ambulatoru ārstniecības iestādi, tādēļ arī farmācijai Sabīnei ir tuva. “Farmācija ir veselības aprūpes daļa, bez kuras nereti ir grūti iedomāties ārstēšanās procesu. Farmaceita zināšanas un padoms gan ārstam, gan pacientam  sekmē kvalitatīvāku ārstēšanās procesu. Farmaceiti ir speciālisti zāļu daudzveidībā, viņi ir savas jomas eksperti, kuriem mēs kā pacienti uzticamies un dažkārt vēršamies nelielu veselības problēmu gadījumos. Manā gadījumā farmācija ir manas darbības nozares turpinājums, kas ļauj izprast vēl vienu veselības aprūpes posmu,” stāsta jaunā īpašniece. “Uzsākt darbu SIA Rubenes Aptieka bija izaicinājums un iespēja apgūt daudz jauna.” Tādēļ Sabīne izsaka lielu pateicību gan Regīnai Dimantei, aptiekas līdzšinējai vadītājai, gan tagadējai farmaceitei Lanai Stašulei, kas skaidroja, stāstīja un kopumā ļoti palīdzēja noorientēties farmācijas jomā.

No vēstures līdz mūsdienām

Rubenes aptieka var lepoties ar garu un pieredzes bagātu vēsturi – tā ir dibināta 1930. gadā. “Cauri visiem vēsturiskajiem laika posmiem aptieka ir darbojusies un darbojas arī šobrīd, un to uzskatu par visu šīs aptiekas vadītāju, farmaceitu un feldšeru nopelnu,” ar lepnumu uzsver Sabīne. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas aptieka darbu sāka bērnudārza Zelta sietiņš telpās, kur darbojas arī šobrīd. Vairāk nekā 20 gadus aptieku vadīja farmaceita asistente Regīna Dimante, kura janvārī devās pelnītā atpūtā, taču viņas ieguldījums aptiekā ir neatsverams. Regīna ar degsmi ir vadījusi aptieku un cīnījusies par to, lai aptieka darbojas un tuvākās apkārtnes iedzīvotājiem ir pieejami medikamenti, lai gan lauku reģionā tas nav nemaz tik viegls uzdevums, uzsver aptiekas vadības pārstāve. Tieši Regīnas attieksme ir iedvesmojusi, radot vēlmi arī turpmāk uzņemties rūpes par vietējiem iedzīvotājiem. Turpmāk Rubenes aptiekā farmaceite Lana Stašule  būs palīgs iedzīvotājiem. “Lana ir atsaucīga un zinoša sertificēta farmaceite, un kopā mēs attīstīsim aptieku, ieviešot mūsdienīgākus darba vides rīkus un tehnoloģijas, kā arī palielinot medikamentu un uztura bagātinātāju klāstu,” stāsta S. Keiša.

Aptiekas īpašniece uzsver arī neatsveramo pašvaldības atbalsta nozīmi – gan senāk, kad mūsdienās, jo bez tā Rubenes aptiekai nebūtu iespējas veiksmīgi pastāvēt cauri laikiem.

Pandēmijas laika izaicinājumi un ieguvumi

“Mūsu gadījumā izaicinājums ir darboties lauku reģionā, neatkarīgi no pandēmijas,” uzsver Sabīne. “Lauku reģionos iedzīvotāju skaits ilgstoši samazinājās, taču attālināta darba iespējas pamazām, pavisam maziem soļiem, atgriež cilvēkus lauku reģionos. Dabas tuvums, personiskāka attieksme ikdienā un miers ir lielākie ieguvumi, dzīvojot nelielās apdzīvotās vietās.”

Pandēmijas laikā Rubenes un apkārtnes iedzīvotāji novērtēja aptiekas esamību tuvāk mājām. Iespējams, nelielas neatkarīgas aptiekas ir elastīgākas un labāk spēj pielāgoties klienta vajadzībām un dažādām nestandarta situācijām. “Tikko uzsākot darbu aptiekā un vērojot klientu apkalpošanu Rubenes aptiekā, visvairāk novērtēju personisko pieeju, jo šeit attiecības ar klientiem ir daudz tuvākas un vērstas uz ilgstošu sadarbību. Farmaceits apzinās, ka uzņemas rūpes par konkrētu pacientu visu ārstēšanās laiku un plāno zāļu pieejamību, balstoties uz konkrēta pacienta vajadzībām. Rubenes aptiekā ir maz klientu, kas ienāk nejauši vai garām ejot – tā ir aptieka, kurā pārsvarā ir  pastāvīgie klienti,” stāsta Sabīne.

Liels atbalsts kvalitatīvu pakalpojumu nodrošināšanā ir sadarbība ar zāļu lieltirgotavu TAMRO un neatkarīgo aptieku apvienību aptieka1. Tā ļauj klientiem piedāvāt ļoti plašu medikamentu un uztura bagātinātāju klāstu, turklāt piegāde uz aptieku notiek ļoti ātri. To novērtē gan aptiekas darbinieki, gan klienti. Turklāt dalība apvienībā sniedz iespēju sadarboties arī ar citām neatkarīgajām aptiekām, kas var būt ļoti noderīgi, atzīst Sabīne.

Brīvajā laikā – studijas un sports!

Aptiekas jaunās vadības pārstāve atzīst, ka šobrīd darba slodze ir būtiski palielinājusies. Turklāt maģistra studijas RSU Veselības vadības programmā rada papildu ikdienas slogu, līdz ar to brīvo laiku Sabīne cenšas izmantot maksimāli produktīvi un pārsvarā tās ir sporta aktivitātes, kas ļauj ne vien smelties pozitīvas emocijas, bet arī sekmē fizisko veselību. “Kopā ar ģimeni ziemā slēpojam. Jaunākajam dēlam trīsgadniekam šī jau ir otrā sezona uz slēpēm! Reizi nedēļā spēlēju arī mamanetu Jēkabpils novada komandā kopā ar citām lieliskām sievietēm,” stāsta Sabīne. “Mamanets ir volejbolam līdzīga spēle, taču ar atvieglotiem noteikumiem, kas paredzēta tieši sievietēm vai mammām. Iespēja kopā ar līdzīgi domājošām sievietēm gūt atelpu no ikdienas ir vērtīga laika pavadīšana, jo ļauj uzturēt fizisko veselību, kā arī gūt daudz pozitīvu emociju spēles laukumā.”

 

Rubenes aptiekā klientus gaida farmaceite Lana Stašule!

Lanas ceļš uz farmāciju meklējams jau bērnībā: “Dzīvoju laukos, Sunākstē, otrajā stāvā virs aptiekas un ambulances. Man bija ļoti interesanti novērot, kā ambulancē tika ārstēti pacienti, kā aptiekā pagatavoja zāles, izsniedza tās slimniekiem. Es zināju, ka agri vai vēlu mans darbs būs saistīts ar medicīnu!” atceras farmaceite, vienlaikus uzsverot, ka darbs farmācijā ir arī viņas vecāku nopelns, jo tieši pateicoties vecākiem, tika iegūta farmaceita izglītība.

Turklāt Lanai farmācija ir ģimenes profesija – arī Lanas vīrs Jānis Stašulis ir farmaceits, un abiem šī profesija ir ļoti nozīmīga. “Man farmācija nozīmē lielu atbildību – pacientam ir jāizsniedz pareizās zāles un deva, ļoti svarīgi arī izstāstīt pareizu zāļu lietošanu. Tas ir veids, kā palīdzēt un ārstēt!” stāsta farmaceite.

Iedvesmas avoti

Brīvajā laikā ārpus aptiekas Lanu iedvesmo mūzika – tā ir sava veida relaksācija, atpūta no darba, kas nomierina un pie kā padejot. Savukārt pavasarī un vasarā Lanu aizrauj dārza darbi. “Mani priecē tas, ka katru gadu es varu iesēt vai iestādīt jaunu puķi, izveidot dārzu citādāku. Abi ar vīru braucam uz mežu sēņot. Arī konservēšanai veltu savu laiku – lieku ziemai salātus no gurķiem, kabačiem, patisoniem, marinēju galda bietes un gatavoju ziemai arī lečo!” stāsta farmaceitei. “Bet reizēm pa vakariem lasu kādu grāmatu, piemēram, šobrīd lasu Džeka Londona “Mārtinu Īdenu”.”

Farmaceites Lanas Stašules veselīgais padoms

Lai stiprinātu organismu, dzeriet daudz siltu zāļu tēju vai pagatavojiet tējas no ievārījumiem – upeņu, jāņogu, aveņu. Lietojiet D vitamīnu, Omega-3 nepiesātinātās taukskābes (zivju eļļu) un C vitamīnu. Imunitāti ļoti labi stiprina arī tādi ārstnieciskie augi kā plūškoks un ehinācija. Lietojiet jūras ūdeni spreja veidā deguna tīrīšanai, bet, izejot sabiedrībā gripas laikā, kādu no speciālajām aizsargziedēm, kas pasargās no vīrusu iekļūšanas organismā.

Lai justos labi ik dienas, mīliet un rūpējieties par sevi un citiem! Esiet stipri un nepadodieties grūtību priekšā! Rūpējieties par savu fizisko veselību un garīgo pilnveidošanos. Gara pilnveidei dzīvojiet saskaņā ar savu dvēseli un nezaudējiet ticību, bet rūpēm par ķermeni divreiz nedēļā, ja iespējams, ejiet uz pirtiņu!

 

Ieteikumi Rubenes viesiem

Apmeklējiet Rubenes dabas parku – tajā ir Rūķu ciems un rotaļu laukums ar šūpolēm un var jauki atpūsties ģimenes ar bērniem. Parkā var apskatīt skaisto ūdensrozes formas strūklaku un retas koku sugas – tūjas, Sibīrijas baltegles, sarkanos ozolus. Vasaras sezonā estrādē tiek organizēti pasākumi un ir iespējams aiziet uz koncertiem un izrādēm.

 

Rubenes aptiekas adrese: “Zelta sietiņš”, Rubenes pagasts, LV-4570

Darba laiks: darba dienās 8:00 – 15:00, brīvdienās aptieka slēgta