Padomi aknu veselības profilaksei

Konsultē Baltezera aptieka1 aptiekas īpašniece, farmaceite Ieva Lašina.

Aknas ir mūsu organisma galvenā laboratorija, kurā notiek ļoti svarīgi vielmaiņas procesi, tāpat tas arī ir otrs lielākais orgāns cilvēka ķermenī (pats lielākais ir āda). Taču vai zinām, kā rūpēties un sargāt aknu veselību, un kuri mūsu ieradumi nodara aknām kaitējumu?

Mums neredzamā veidā aknas bieži cieš no alkohola lietošanas. Tā, piemēram, no pārmērīgas alkohola lietošanas aknas “nogurst”, aknu šūnas kļūst taukainas, var attīstīties aknu šūnu iekaisums. Turpmākā alkohola lietošana var iztaisīt aknu šūnu nāvi, tādējādi aknas vairs nespēj pildīt laboratorijas funkcijas un veidojas aknu ciroze. Tāpat medikamenti un neveselīgs uzturs – dažādu treknu un taukainu pārtikas produktu lietošana, kā arī mazkustīgs dzīvesveids var nelabvēlīgi ietekmēt aknas. Arī dažādi vīrusi var ietekmēt aknu funkcijas.

Jāņem vērā, ka ir daudzi medikamenti, kas lielās devās nelabvēlīgi ietekmē aknas, tāpēc, lietojot tos bieži, ir jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu par to, cik bieži būtu jāseko līdzi saviem aknu rādītājiem analīzēs. Tā, piemēram, vieni no visvairāk lietotajiem bezrecepšu medikamentiem – paracetamolu saturoši preparāti – ir jālieto tikai īpašas nepieciešamības gadījumā atbilstošās devās, lai tas nelabvēlīgi neietekmētu aknas.

Simptomus nedrīkst ignorēt!

Aknu veselības problēmu gadījumā cilvēki visbiežāk sūdzas par sāpēm labajā sānā un spiedošu sajūtu. Kādam ādas krāsa var mainīties uz dzeltenāku un parādīties vēl citi simptomi, kas būs raksturīgi aknu problēmām. Tas ir signāls tam, ka ir jādodas pie ārsta un jāveic pārbaudes. Tā kā šis orgāns mūsu ķermenī ir neredzamā daļa, ļoti svarīgi ir atrast cēloni šiem simptomiem un savlaicīgi uzsākt atveseļošanās procesu. Būtiska loma šajā brīdī ir ārstam un farmaceitam.

Kas jāzina par profilaksi?

Pastāv dažādi viedokļi par aknu saslimšanu profilaksi – daži uzskata, ka nekas papildus nav nepieciešams, jo aknas spēj atjaunoties, bet citi – ka tomēr ir nepieciešama palīdzība no malas, ja, piemēram, aknu rādītāji vai pašsajūta liek par to aizdomāties. Mūsdienās var viegli un ātri uztaisīt analīzes, lai novērtētu savu aknu stāvokli, konsultētos ar ģimenes ārstu par rezultātiem un tad izlemtu, kāda palīdzība ir nepieciešama.

Daudzi mūsdienās vismaz reizi gadā veic organisma attīrīšanas kursu, kas ne vienmēr ietver dažādu medikamentu vai uztura bagātinātāju lietošanu. Jāsāk būtu ar savu kaitīgo ieradumu izvērtēšanu un atmešanu. Būtu vēlams rūpēties un piedomāt arī par to, lai veselīgs uzturs būtu garšīgs un tādējādi biežāk tiktu izvēlēts. Jācenšas būt fiziski aktīvam, nepārslogojot organismu un nepārspīlējot. Taču katrs no mums jūt, ko un cik bieži var izdarīt – kādam tā būs 2 km pastaiga dienā, citam braukšana ar velosipēdu, vēl kādam – peldēšana. Tāpat jādzer pietiekamā daudzumā ūdens, īpaši vasarā.

Kā palīgterapiju var izmantot arī dažādus ārstniecības augus. Cilvēku ērtībām aptiekās ir pieejami dažādi preparāti, piemēram, tējas, kam ir aknu darbību veicinošas, iekaisuma mazinošas īpašības, piemēram, pieneņu, mārdadžu, ugunspuķes, piparmētru un citi augu kompleksi. Mārdadža ekstrakts, sojas pupiņu fosfolipīdi, kurkuma saknes ekstrakts, pieneņu ekstrakts, artišoki un citi augi ir pieejami gan eļļās, gan kapsulās un tabletēs.

Izturieties pret aknu veselību atbildīgi!