Ražas laiks = vitamīnu laiks!

Konsultē “Aptieka Valka” farmaceite Sabīne Kazaka.

Dabas vitamīnu krātuves

Augusts ir lielisks laiks, lai uzturu papildinātu ar vietējām ražas veltēm – augļiem, dārzeņiem, ogām un zaļumiem. Kāpēc tas ir svarīgi? Augļi, ogas, zaļumi un dārzeņi uzturu bagātina ar šķiedrvielām, vitamīniem un minerālvielām. Tāpēc vasarā un rudenī vajadzētu izvēlēties tepat uz vietas augošās veltes un pēc iespējas vairāk tās jāiekļauj uzturā svaigā veidā. Ar vasarā uzņemtajiem vitamīniem un minerālvielām palīdzam organismam sagatavoties rudens un ziemas sezonai, lai tas būtu spēcīgāks un spētu saglabāt labu veselību arī tumšajā un drēgnajā laikā. Ēdot augļus, ogas un dārzeņus, mēs varam uzņemt gandrīz visu grupu vitamīnus – A, B, C, E, K, kā arī minerālvielas – fosforu, kalciju, kāliju, magniju, dzelzi, jodu, varu. Savukārt tajos esošās šķiedrvielas veicina zarnu kustību un regulē vēdera izeju.

Cik daudz apēst?

Dārzeņiem un augļiem būtu jāveido 1/3 līdz 1/2 no ikdienas kopējā uztura daudzuma. Pieaugušam cilvēkam diennaktī uzturā ieteicams iekļaut vismaz 500 gramus augļu un dārzeņu, no kuriem vismaz puse tiek patērēti svaigā veidā. Turklāt vislabāk, ja uzturā tiks iekļauti dažādu krāsu augļi un dārzeņi.

Visi vietējie dārzeņi un augļi ir ļoti vērtīgi, tāpēc tie jāiekļauj savā ēdienkartē. Turklāt mums ir pieejams ļoti plašs dārzeņu un augļu klāsts, ko paši varam izaudzēt – agrā pavasarī mikrozaļumi, vēlāk siltumnīcās spināti un redīsi, kam seko tomāti un gurķi. Pēc tam dārzā gaidām burkānus, kāpostus, puķkāpostus, bietes, kolrābjus, kabačus un ķirbjus. No vietējiem augļiem un ogām varam sevi palutināt ar zemenēm, avenēm, mellenēm, āboliem, bumbieriem, jāņogām, upenēm un citiem.

Ja nepieciešams – uzņemt papildus

Protams, tie, kuriem nav iespējas uzkrāt vitamīnus un minerālvielas svaigā veidā un kuri jūt, ka organisms ir noguris, var vasaras un rudens periodā lietot uztura bagātinātājus vai vitamīnu kompleksu. Vasarā cilvēki vairāk izvēlas magnija uztura bagātinātājus, jo vairāk kustas, darbojas dārzā un rodas nepieciešamība papildināt organisma magnija rezerves. Tāpat vasarā daudzi turpina lietot D vitamīnu – tas ir īpaši svarīgs imunitātei, kaulu un zobu veselībai.

Atcerieties! Piemērotākos produktus jums palīdzēs izvēlēties speciālisti – ārsts vai farmaceits.