Lai sirsnības piepildīti svētki!

Stāsta Rankas aptiekas īpašniece, farmaceite Madara Zārdiņa.

Decembris mēdz būt satraukumu un steigas piepildīts – tik daudz kas jāpaspēj un jāizdara, jāsagādā dāvanas, jāsaplāno svētki, jāpaspēj paveikt visus pienākumus… Kā lai šajā steigā pagūt sajust svētku brīnumu? Madara iesaka: “Neatlieciet uz pēdējo brīdi visus darbus – dāvanu sarūpēšanu, rotāšanu, plānošanu. Tas radīs satraukumu un stresu. Sāciet svētkiem gatavoties pēc iespējas ātrāk, lai pirms svinēšanas vēl sanāk laiks arī nedaudz apstāties un pabaudīt apkārt notiekošo rosību un noskaņu.”

Vēl viens labs veids, kā mazināt ar svētku steigu un dāvanu sagādāšanu saistītās rūpes, ir iepriekš ieplānot noteiktu apdāvināšanās kārtību. Madaras ģimenē tā ir Ziemassvētku loterija, kurā katrs izlozē vienu cilvēku, kam sarūpēt dāvanu. Tādējādi visu iedvesmu un domas var veltīt tieši šīs vienas dāvanas sarūpēšanai un nesatraukties par neskaitāmu dāvanu meklēšanu.

Katrās mājās ir savas īpašās Ziemassvētku sajūtas un atmiņas, paražas un tradīcijas, kas ļauj sajust šo svētku burvību. Madara atklāj: “Mums ģimenē Ziemassvētku tradīcija ir tos vienmēr svinēt tuvākajā ģimenes lokā, ar bērniem un ar vecākiem. Tā vienmēr ir kopīga egles rotāšana, vakariņas, dāvanu atsaiņošana… Parasti

Ziemassvētku vakars paiet, skatoties, kā bērni priecājas par visām lietām, kas tajā vakarā notiek.”

Madara šajos svētkos ikvienam novēl atrast savu veidu un recepti, kā apstāties un izbaudīt mirkli! “Mēs jau atkal, manuprāt, esam ieskrējuši tajā lielajā skrējienā, ko pandēmija bija nedaudz apturējusi. Tādēļ novēlu, lai pandēmija nav vienīgais veids, kas mums var mācīt apstāties ikdienas lielajā virpulī, lai izbaudītu mirkli un pabūtu kopā ar sevi!” saka farmaceite.

 

Svētku recepte

Tā kā Madarai patīk cept kūkas, arī Ziemassvētkos galdā tiek celta kāda garda svētku recepte – īpaši Ziemassvētkos Madara iecienījusi pagatavot pīrāgu no Zanes Ozoliņas (tagad Grēviņas) recepšu grāmatas “Našķoties”!

 

Recepte “Gaisīgais šokolādes pīrāgs”

Cepumu pamatnei: 100 g sviesta, 300 g šokolādes cepumu “Selga”

 

Pīrāga pildījumam: 300 g tumšās šokolādes ar kakao saturu vismaz 52%, 400 g saldā krējuma ar tauku saturu 35%, 200 g cukura, 60 g sviesta, 4 olu baltumi

Dekorēšanai: drupināti cepumi, kokosriekstu skaidiņas, šokolāde vai svaigas ogas

Pagatavošana:

  1. Pagatavo cepumu pamatni. Cepumus samaļ virtuves kombainā un sajauc ar izkausētu sviestu. Drupačaino masu ber cepamajā formā un, ar pirkstiem piespiežot, izlīdzina pa formas apakšu un malām.
  2. Pīrāga pamatni liek līdz 175ºC temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī un gatavo 15 minūtes, tad pilnībā atdzesē.
  3. Pagatavo pildījumu. Vienā bļodā ber sasmalcinātu šokolādi, pievieno sviestu, bļodu liek karsta ūdens peldē, un, ik pa brīdim apmaisot, masu izkausē. Tad bļodiņu noliek malā nedaudz atdzist.
  4. Otrā bļodā liek cukuru un olu baltumus, un arī šo bļodu liek karsta ūdens peldē un maisot karsē apmēram 4-5 minūtes, līdz cukura graudiņi izkusuši, tad masu kuļ ar mikseri 4-5 minūtes, līdz izveidojušās stingras putas.
  5. Vēl citā bļodā lej saldo krējumu, un arī to sakuļ stingrās putās.
  6. Iepriekš pagatavotajā šokolādes masā iecilā olbaltumus, tad pievieno un iecilā pusi putukrējuma, pēcāk otru atlikušo pusi, taču svarīgi ir sastāvdaļas nepārmaisīt, lai pildījums saglabātu gaisīgumu.
  7. Pīrāga pildījumu izlīdzina cepumu pamatnē, augšpusē izveido tādu kā uzkalniņu, un liek ledusskapī sastingt vismaz 2 stundas vai uz nakti.
  8. Gatavu pīrāgu dekorē ar sasmalcinātiem cepumiem, šokolādi, kokosriekstu skaidiņām vai ogām.

Lai labi garšo!