Kas jāzina par pretsviedru līdzekļiem?

Konsultē Baltezera aptieka1 vadītāja, farmaceite Ieva Lašina.

Cīņai ar nevēlamiem sviedru aromātiem, aptiekās pieejami ir gan dezodoranti, gan antiperspiranti. Liela daļa domās, ka tas ir tas pats, taču tie tomēr atšķiras ar savu darbības mehānismu:
dezodoranti samazina baktēriju daudzumu, piešķir smaržu ar dažādām smaržvielām, novēršot nepatīkamu aromātu. Taču dezodorants neaizkavēs sviedru rašanos.
antiperspiranti – to galvenais darbības uzdevums ir sviedru izdalīšanas samazināšana. Te ir tā būtiskākā atšķirība! Tie ir spēcīgākas iedarbības un spēj novērst nepatīkamu sviedru izdalīšanos no 12 – 72 stundām.
Arī dezodorantu un antiperspirantu sastāvi ir atšķirīgi, tāpēc būtiski ir izvēlēties tieši savai situācijai noderīgāku pretsviedru līdzekli. Svarīgi pieminēt, ka dezodoranti lielākoties ir uz spirta bāzes, kas kalpo kā antibakteriāls līdzeklis, taču vienlaikus var arī sausināt ādu. Antiperspirantu sastāvs arī ir dažāds, bet visbiežāk aptiekās pieejamie ir uz ūdens bāzes, kas lieki nekairinās ādu pastiprinātas svīšanas gadījumos.

Kā izvelēties un pareizi lietot?

Aptiekās pieejami dažādu veidu pretsviedru līdzekļi – izsmidzināmi līdzekļi aerosola veidā, krēmveida, līdzekļi rullīšu veidā, kā arī kristāli un nūjiņas.
Lai izvēlētos sev pretsviedru līdzekli, ir jāzina kādam mērķim tas ir nepieciešams – tas ļautu izvērtēt dezodoranta vai antiperspiranta nepieciešamību ikdienai vai ilgstošai lietošanai. Tāpat vēlams pretsviedru līdzekli izvelēties tādu, kas mazāk kairinātu ādu. Parasti āda šādās vietās, kur pastiprināti izdalās sviedri, ir jutīga. Lietošanas ilgums arī ir atkarīgs no tā, kādam mērķis tas ir paredzēts – publiskas uzstāšanās, ikdienai vai fiziskajām aktivitātēm, kur arī apģērbs spēj izraisīt pastiprinātu svīšanu. Ir cilvēki, kas cieš no pastiprinātas svīšanas, tāpēc šādos gadījumos parasti izvēlas kādu no antiperspirantiem. Lietošanas biežums ir atkarīgs no izvēlētā līdzekļa: dezodorantus var lietot biežāk, taču antiperspirantu lietošana atšķiras no vienas reizes dienā līdz vienai reizei nedēļā.

Atcerieties! Pretsviedru līdzekļus nevajadzētu lietot uz kairinātas, bojātas ādas. Tos ir jāuzklāj uz tīras ādas, lai tie darbotos tā, kā tiem ir paredzēts.