Iveta Stundiņa: “Strādāt lauku aptiekā ir tik labi!”

Saruna ar Staļģenes aptiekas īpašnieci, farmaceiti Ivetu Stundiņu

Jelgavas novada Staļģenē atrodas aptieka, kuras tradīcijas iestiepjas pagājušā gadsimta 30. gados, savukārt tās īpašniece, farmaceite Iveta Stundiņa izstaro prieku un ar patiesu sirsnību gatava sniegt  tik ļoti neatsveramo farmaceita padomu ikvienam aptiekas apmeklētājam. Sarunā ar Ivetu ieskatīsimies aptiekas vēsturē, kā arī darba un brīvā laika norisēs.

Farmaceites un aptiekas stāsts

Aptieka Staļģenes apkārtnē ir bijusi jau ļoti sen – kopš 20. gadsimta 30. gadiem, pirmās brīvvalsts laika. Gadiem ejot, tā ir pārvietojusies un mainījusi telpas, bet no 1994. gada ir farmaceites Ivetas Stundiņas īpašumā. Staļģenē Iveta nonāca 1991. gadā, kad jau bija iekrāta darba pieredze pilsētas aptiekā un radās izdevība pārcelties un strādāt laukos, ko Iveta ļoti novērtē.

Jau no bērnības Ivetai patikušas aptiekas. Tante no tēva puses bija aptiekāre Latgalē un vasarās parasti strādāja mazajās lauku aptieciņās – aizvietoja farmaceitus, kas devās atvaļinājumā. Tā Ivetai vasaras brīvlaikā bija iespēja ieskatīties aptiekas darba ikdienā: “Tas viss bija ļoti romantiski – aptieku mazās koka ēciņās ar baltiem aizkariņiem un skaistām verandiņām. Tas man ļoti palicis atmiņā!” atceras farmaceite. “Protams, tas nebija vienīgais faktors par labu farmācijas studiju izvēlei. Es mācījos Madonas vidusskolā, un mums bija izcilas ķīmijas un bioloģijas skolotājas, kuru iedvesmoti arī daudzi mani skolas biedri devās studēt gan par farmaceitiem, gan mediķiem, gan sporta medicīnu un ķīmiju. Skolotāju sniegtās zināšanas un bērnībā gūtie iespaidi kopā palīdzēja nonākt līdz farmaceita profesijas izvēlei, ko ne mirkli neesmu nožēlojusi. Tā ir ļoti jauka specialitāte!”

Labas sadarbības nozīme

Gan grūtā brīdī, gan ikdienā svarīga sadarbība, atskatoties uz pandēmijas laiku un arī 41 gadu ilgo darba

pieredzi atzīst farmaceite. Pandēmijas laiks nebija patīkams, tomēr vienlaikus devis iespēju apgūt ko jaunu, kas tagad labi noder. “Kādā semināra mums teica, ka par jauninājumiem nav ko uztraukties, jo, apgūstot jaunas lietas, attālinām Alcheimera slimības risku,” smaidot saka Iveta. “Pandēmijas laiks ilgtermiņā mums iemācīja, ka var daudz ko paveikt attālināti – internetā un pa telefonu – tas ir pozitīvi! Cilvēki ir iemācījušies piezvanīt iepriekš, pasūtīt medikamentus, un viņiem nav divreiz jādodas uz aptieku, ja zāles ir retākas un ne vienmēr ir uz vietas. Tas ir ļoti ērti!”

Šis laiks arī vēl vairāk ļāvis novērtēt labo sadarbību, kāda ir izveidojusies Staļģenes aptiekai gan ar neatkarīgo aptieku apvienību aptieka1 un zāļu lieltirgotavu Tamro, gan doktorāta ārstu, gan pagasta pašpārvaldi. (Aptieka tāpat kā doktorāts atrodas pagasta telpās, abi telpas īrē no pašvaldības.) Sākoties pandēmijai, aptieka1 ātri nodrošinājusi aizsargstiklus un brīdinošo informāciju, pagasta pašpārvalde ēkā izvietojusi roku dezinfektorus un notikusi cieša sadarbība ar ārstu, lai kopīgi tiktu veiksmīgi galā ar šo pārbaudījumu laiku. “Tepat blakus durvīs man ir ārsts, ārsta palīgi, viss doktorāts – un mums ir ļoti laba sadarbība. Ārsts vienmēr ienāk un iesaka nepieciešamo,” saka Iveta. “Savukārt sadarbība ar aptieka1 ļauj piedāvāt cilvēkiem atlaides, ko viņi ļoti novērtē, sevišķi, ja tās ir populāriem produktiem. Tādēļ strādāt ir ļoti patīkami! Man ļoti patīk darbs laukos!”

Farmaceite pašas austā tautas tērpā

Ārpus darba aptiekā Ivetai netrūkst nodarbju un hobiju. Vasarā brīvais laiks tiek veltīts dārzam, kas prasa gan daudz darba, gan sniedz daudz prieka. Protams, brīvais laiks tiek veltīts arī mazbērniem. Turklāt Ivetai ir arī ļoti skaisti hobiji – aušana un dejošana. Aušanas pulciņā jeb Tautas lietišķās mākslas studijā “Staļģene” top skaistie tautas tērpi, lakati un citi rokdarbi, un Iveta var lepoties ar pašas austu tautas tērpu. “Gribējās visu pašas darinātu. Arī krekls un veste ir

pašas šūts. Vienīgi apavi nav pašas darināti,” saka Iveta. “Arī meita nodarbojas ar aušanu un izgatavojusi savu tautas tērpu.”

 

Savukārt dejām Iveta nododas tautas deju ansamblī, vidējās paaudzes deju kolektīvā “Svirlauka”. Mēģinājumi notiek reizi nedēļā, ansamblis piedalās koncertos un Dziesmu un deju svētkos.

Arī ceļošana farmaceites sirdij ir ļoti tuva. Iveta gan nav pludmales ceļotāju tips, bet visvairāk iecienījusi kalnus – Pirenejus, Alpus, Kaukāza kalnus Gruzijā, Norvēģijas fjordus… Savukārt nesenajos gados, kad ikdienas dzīvē korekcijas ieviesusi pandēmija, vairāk apceļota Latvija un Igaunija.

Ieteikumi Staļģenes apkārtnes viesiem

“Pašā Staļģenes centrā ir saglabājusies vecā Staļģenes muiža. Tās ēkā tagad ir bērnudārzs, taču pagrabstāvā ir ierīkots vietējais muzejs. Piesakieties tur iepriekš, un muzeja atraktīvā vadītāja ļoti interesantā veidā un ar humoru jums pastāstīs par Staļģenes vēsturi, parādīs muzeju, un varēsiet arī padarboties uz vietas muzejā paši. Tas parasti visiem ļoti patīk!” Iesaka Iveta. “Dažus kilometrus no Staļģenes ir Jāņa Čakstes muiža “Auči” – mūsu pirmā prezidenta dzimtās mājas. Tur arī ir muzejs, ar kuru ir iepriekš jāsazinās. Tāpat, iepriekš piesakoties, var paviesoties arī mūsu austuvē.”

Veselīgais padoms rudenim

“Baudiet pēdējās siltās vai pussiltās atvasaras dienas! Cik var, ejiet dabā! Izmantojiet rudens ražu, kas nāk – kabačus, ķirbjus, gurķus, tomātus. Ēdiet visu svaigā veidā, cik var! Galvenais ir uzkrāt gan pozitīvas emocijas, gan vitamīnus garajai, tumšanai ziemai!”

Recepte, ko izmēģināt

“Mana pēdējo gadu iecienītākā recepte ir pīlādžu ievārījums. Tam izmantoju ēdamos (dārza) pīlādžus (var izmantot arī rūgtos meža pīlādžus, bet tad tie jāblanšē vai pirms tam jāsaldē). Pīlādžu ogām proporcijā 1:1 pievieno ķirbju un ābolu maisījumu, kā arī ievārījuma cukuru (cik daudz ieteikts uz tā iepakojuma). Ievārījums iznāk ļoti gards un nav pārāk salds. Tas noder kā veselīgs našķis ziemai.”

 

Staļģenes aptiekas adrese: Lielupes iela 5, Staļģene, Jaunsvirlaukas pagasts, LV-3031

Tālrunis: 63085837

Darba laiki:

Pirmdiena-piektdiena: 8:00 – 15:00

Sestdiena, svētdiena – brīvdienas