Veselīgi padomi Ziemassvētku galda plānošanai

Konsultē sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore.

Ziemas skaistākie svētki atnāk ar piparkūku smaržu, prieku sirdī un mīļajiem cilvēkiem apkārt. Svinēsim svētkus kopā un padomāsim par veselīgu svētku galdu, lai pēc tam nebūtu smaguma un pārēšanās sajūtas!

Ja svētki tiek svinēti savās mājās un jūs uzņemsiet viesus:

  • Plānojiet ēdienkarti atbilstoši reālajam viesu skaitam. Nereti namamāte pārcenšas ar ēdienu daudzumu. Viesi uz svētkiem atnes cienastu, kā rezultātā sagatavotais ēdiens paliek pāri.
  • Plānojiet pārdomāti. Rūpējieties par ēdiena kvalitatīvu pagatavošanu un bezatlikumu saimniekošanu, saplānojiet noteiktus ēdienus un tieši tiem nepieciešamās sastāvdaļas, lai izvairītos no pārspīlēšanas.
  • Nepērciet lieku pārtiku emociju iespaidā, pēc principa – ir ar atlaidēm, gan jau noderēs!
  • Svētki nav pārēšanās festivāls! Lai arī svētkos tradicionāli ir jābūt divpadsmit ēdieniem, tiem nav jābūt kā nastai! Baudiet svētkus ar vieglākām, veselīgākām uzkodām, servētām mazākos apjomos.

Padomi pamatēdienam. Pamatēdienam svētkos parasti tiek celtas galdā ceptas zivis un kāds gaļas ēdiens. Sadaliet gaļu porcijās, paredzot vienam ēdājam vidēji 100 gramus pagatavotas gaļas, bet zivis – 150 gramus. Pirmajā brīdī tas šķiet pārāk maz, bet atcerēsimies, ka gaļa netiek ēsta viena.

Gatavojiet kādu veģetāru ēdienu, izmantojot saknes, garšsaknes un pākšaugus! Mērcēm izmantojiet citrusaugļus un olīveļļu. Kā arī svētku galdā pasniedziet svaigu dārzeņu salātus ar kāpostiem, burkāniem, āboliem, selerijām u. c. Svaigie salāti būs laba piedeva pamatēdienam, sniegs svaiguma un sāta sajūtu un šķiedrvielas.

Ziemassvētku galda tradīcijas. Latviešu tradicionālajā svētku galdā liela loma ir zirņu un pupu ēdieniem. Kā vēsta tautas ticējums – Ziemassvētkos ir jāēd zirņi, lai nākamajā gadā neraudātu. Vietējo zemnieku tirdziņos var iegādāties izcilas kvalitātes pākšaugus! Gatavojiet tos pamatēdienā, sātīgā zupā, pastētēs un zirņu pikās! Svētku dienā pēc āra aktivitātēm labi sasildīs pelēko zirņu vai pupiņu zupa! Zirņu un pupiņu ēdienus pasniedziet ar zaļumiem, ceptiem sīpoliem vai ar atsevišķi saceptu gaļu – tā katrs ēdājs var veidot savu garšas kombinācijas.

Ja gatavojat zirņu pikas – veidojiet tās maza izmēra jeb kumosa vai divu kumosu lielumā. Nereti viesi jau ir paēduši no sātīgajām uzkodām vien!

Pagatavojiet no pupiņām un pelēkajiem zirņiem gardas trifelītes – samaliet zirņus vai pupas, pievienojiet kakao, žāvētus augļus, medu, nedaudz ūdens, samīciet un veidojiet nelielas bumbiņas, ko beigās apviļā kakao pulverī. Šādus pupiņu un zirņu našķus var sasaldēt un pasniegt pēc nepieciešamības.

Veselīgi dzērieni. Vieglas zāļu tējas, tīrs ūdens ar  saldētām rudens ogām – pīlādžiem, upenēm, dzērvenēm uz galda skaistās karafēs atgādinās par nepieciešamību padzerties. Pagatavojiet  ogu  limonādes – uzvāriet nelielā ūdens daudzumā ogas, sablendējiet tās un izkāsiet caur sietu. Pievienojiet ūdeni pēc nepieciešamības, kanēli, kardamonu, kādu ingvera, apelsīna šķēli, uzkarsējiet! Pēc garšas pievienojiet medu! Atdzesējiet un pasniedziet kā vieglu ogu limonādi!

Svētku deserts. Ziemassvētkiem ļoti piestāv cepumi un piparkūkas. Cepiet tās mājās paši! Jau laikus varat brīvdienās cept cepumus svētku galdam – smilšu mīklas, auzu cepumus ar riekstiem, ievārījumu. Cepiet un dekorējiet piparkūkas, un jūsu mājās valdīs svētku smarža!

Turklāt šobrīd ir citrusaugļu sezona! Pasniedziet tos sagrieztus šķēlītēs un pievienojiet tos salātiem!

Lai skaisti un veselīgi svētki!