31. maijs – Pasaules diena bez tabakas

Konsultē Baltezera aptieka1 farmaceite Ieva Lašina

Smēķēšana ir kaitīgs ieradums, kas veicina atkarību un negatīvi ietekmē veselību. Jebkuru ieradumu, gan labo, gan slikto, ir diezgan grūti mainīt – nepieciešamas vismaz trīs nedēļas, tāpēc ļoti liela nozīme ir gribasspēkam, pareizai mērķa uzstādīšanai un disciplīnai.  Šajā procesā liela nozīme ir apkārtējiem – ģimenei, kolēģiem –, kuri šajā nebūt ne vieglajā ceļā spēj motivēt un palīdz turēties pie mērķa nekārdinot.

Smēķēšanas atmešana pavisam noteikti būs ieguvums – pirmām kārtām jau sev, savai veselībai, tāpat arī ģimenei un apkārtējiem. Jāpiemin arī citi svarīgi iemesli, kas var motivēt atteikties no kaitīgā ieraduma:

  • Labāka veselība un fiziskā forma! Smēķēšana samazina fizisko veiktspēju – ietekmē elpošanas sistēmu, kas var novest pie ātrāka noguruma, elpas trūkuma un samazinātas izturības. Atmetot smēķēšanu, plaušu funkcija un izturība uzlabojas, kas ļauj baudīt aktīvāku dzīvesveidu.
  • ​​​​​​​Labāks izskats! Smēķēšana izraisa smēķētāju zobu dzeltenumu, smēķēšanas traipus uz pirkstiem, nepatīkamu elpu un vecuma pazīmju paātrinātu parādīšanos, piemēram, ādas novecošanos un grumbu veidošanos. Pārstājot smēķēt, jūsu izskats uzlabojas, un to noteikti pamanīs arī apkārtējie.
  • Finansiāli ietaupījumi! Smēķēt ir dārgi. Atmetot smēķēšanu, varat ietaupīt ievērojamu naudas summu, ko varat izmantot citiem mērķiem, piemēram, savam hobijam vai ceļojumam.
  • Jaunas veselīgas aizraušanās! Bieži vien šādos gadījumos ir dzirdēts – mēģināju, bet neveiksmīgi. Jāpiemin, ka smēķēšanu vienā dienā atmest nevar – šis ir pakāpenisks process, lai arī organisms spētu pielāgoties jaunajai situācijai. Ieplānojiet savā dienas ritmā jaunu paradumu – veselīgu recepšu izmēģināšanu, tējas dzeršanu, skriešanu, rūpes par mājdzīvnieku vai vienkārši telefonsarunu ar kādu draugu vai ģimenes locekli, jo tas var palīdzēt ķermenim pielāgoties un vērst uzmanību kam jaunam.

Aptieka1 aptiekās visā Latvijā ir pieejami dažādi bezrecepšu medikamenti, kas paredzēti smēķēšanas samazināšanai un tās atmešanai – ārstnieciskās košļājamās gumijas ar dažādām garšām, izsmidzināmie aerosoli un plāksteri, tāpat pieejamas arī tabletes lietošanai kursa veidā.

Jautājiet farmaceitam par jums piemērotāko līdzekļu izvēli! Farmaceiti ir daļa no veselības aprūpes un ir brīvi pieejami, tāpēc var sniegt jums nepieciešamo padomu!

“Es nesaku tev, kas tas būs viegli – Es saku, ka tas būs tā vērts!” /Art Williams/