Rūpes par muskuļiem un locītavām

Konsultē Augstkalnes aptieka1 farmaceita asistente Krista Vītoliņa.

Mēneša eksperta vizītkarte:

Augstkalnes aptieka1 farmaceita asistente Krista Vītoliņa.
Pieredze farmācijā: Krista ir farmaceita asistente jau trīs gadus un atzīst, ka tie bijuši pieredzes un rosības piepildīti.
Farmācijā visvairāk piesaista: “Šī profesija ir sava veida izaicinājums – katrai problēmai vai kaitei ir vismaz divi risinājumi. Mans izaicinājums ir rast vismaz vienu no tiem. Tas ir tas, kas mani saista farmaceita profesijā.”
Brīvā laika intereses: Brīvais laiks ir interesēm un aktivitātēm piepildīts. Pēdējā laika Kristas interese ir izskriešanās, bet vēl viņa nodarbojas ar teipošanu, patīk volejbols, spēlē amatierteātrī “Šarāde” un lasa grāmatas.
Par Augstkalnes Aptieku: Aptieka pastāv kopš 2016. gada 18. novembra un šogad svinēs septiņu gadu jubileju. Aptiekas sortiments ir daudzveidīgs un īpaši piemērots klientu vajadzībām – plašā klāstā pieejami dažādi palīglīdzekļi cilvēkiem ar kustību traucējumiem: rollatori, staigulīši, pārvietojamās tualetes, paliktņi vannām, poda paaugstinājumi, dažāda veida kruķi un spieķi, ortozes jebkurai ķermeņa daļai, bandāžas, dažādi līdzekļi ar akupunktūras virzienu. Tāpat plašā klāstā pieejami pārtikas produkti celiakijas pacientiem, un pacientiem, kas uzturā nevar lietot olbaltumvielu saturošus produktus. Aptiekas sortimentā pieejamas arī ēteriskās eļļas aromaterapijai un preces, kas saistītas ar netradicionālo medicīnu, tādējādi aptieka var lepoties ar tiešām plašu preču klāstu.
Īpašs jaunums! Pavisam nesen aptieka sāka piedāvāt iespēju pievienoties jaunizveidotajai Augstkalnes
Aptiekas Watsapp grupai, kurā sniedz atbildes uz klientu jautājumiem un informē par jaunumiem un aktualitātēm.

RŪPES PAR MUSKUĻIEM UN LOCĪTAVĀM

Vasara ir laiks, kad parasti vairāk sportojam, piedalāmies dažādās aktivitātēs, vairāk kustamies arī ar bērniem, kam ir vasaras brīvlaiks, un pavadām laiku dārza darbos. Nereti šajās aktīvajās un steidzīgajās ikdienas gaitās aizmirstam parūpēties par saviem muskuļiem un locītavām, par to atceroties vien tad, kad liekas, ka sāp viss ķermenis, naktī nedod mieru krampji vai, kāpjot pa trepēm, ceļos iemetas asa sāpe. Ko darīt, lai rūpētos par muskuļiem, locītavām un visa ķermeņa kustību prieku jau laikus?

Ir svarīgi pievērst uzmanību savam uzturam un uzņemtā šķidruma daudzumam. Jo aktīvāki mēs kļūstam, jo vairāk patērējam gan enerģiju, gan minerālvielas. Lai negaidītas sāpes netraucētu mūsu kustību prieku, vajadzētu laikus padomāt, kā atbalstīt mūsu organismu. Būtiskākie vitamīni un minerālvielas muskuļu atbalstam ir magnijs un B grupas vitamīni. Magnijs palīdz samazināt nogurumu un nespēku, veicina normālu muskuļu darbību un palīdz novērst iespējamo krampju risku. Savukārt B grupas vitamīni veicina normālu nervu sistēmas darbību. Tāpat ir svarīgi uzņemt pietiekamu cinka daudzumu. Tas veicina normālu olbaltumvielu sintēzi un skābju un bāzu vielmaiņu organismā. Svarīgs ir arī D vitamīns, kas palīdz uzturēt kaulu veselību.

Tikmēr locītavu veselībai lieliski palīdzēs glikozamīns, kas ir saistaudu, skrimšļu un locītavu šķidruma sastāvdaļa, bet C vitamīns veicina normālu kolagēna veidošanos, kas nepieciešamas kaulu un skrimšļu darbībai. Jāņem vērā, ka pēc 25 gadu vecuma kolagēns organismā veidojas daudz mazāk, tāpēc to ir nepieciešams uzņemt papildus. Lai pārvaldītu locītavu sāpes, bieži tiek izmantots arī hondroitīns, kas ir paredzēts, lai uzlabotu locītavu skrimšļa triecienu absorbējošās īpašības, palēnina skrimšļa bojāšanos, kas, savukārt, palīdzēs novērst sāpes nākotnē.

Spēku atgūšanai pēc lielākas slodzes

Pēc lielākas vai neierastākas fiziskās slodzes ir svarīgi palīdzēt muskuļiem atjaunoties un atgūt spēkus. Pats svarīgākais – neatļaut sev nedarīt neko, jo sāp. Mērenas pastaigas, viegla fiziskā slodze būs pats labākais atbalsts. Lieliski palīdzēs masāžas, talkā var ņemt kādu atslābinošu eļļu vai vieglākas konsistences krēmu ar relaksējošu darbību. Īpaši dienās, kad ir paredzēta lielāka slodze, nedrīkst aizmirst par pietiekošu šķidruma daudzuma uzņemšanu. Pirms sportiskām aktivitātēm muskuļi obligāti ir jāiesilda – staipīšanās vingrinājumi pirms un pēc slodzes būs ideāli piemēroti. Uzreiz pēc fiziskas slodzes ieteicama vēsa ūdens duša vai aptiekās pieejamās aukstuma kompreses, kas veicinās asinsriti, paātrinot muskuļu atgūšanos.

Sildošās, vēsinošās un citas ziedes

Krēmus un ziedes ar vēsinošu efektu labāk izmantot pēc traumas, sasituma, sastiepuma gūšanas pirmajā dienā. Tās neļaus attīstīties iekaisumam, mazinās tūskas un zemādas asins izplūdumu risku. Atvēsinošu krēmu var izmantot arī gadījumos, kad fiziski ir grūti paciest sildošu sajūtu. Tādās reizēs kā palīgs var kalpot arī krēms vai ziede ar neitrālu efektu – ne sildošu, ne vēsinošu.

Savukārt sildošu krēmu vai ziedi var izmantot gadījumos, kad sāpes ilgst jau divas un vairāk dienu. Tie uzlabo asinsriti un ir izmantojami, piemēram, pēc ilgstošām, monotonām pozām vai tādām kustībām kā dārza darbi, garāki pārgājieni, kas vasaras sezonā ir īpaši aktuāli. Šāds sildošs efekts palīdzēs atslābināt muskuļus.

Viena no iecienītām dažādu ziežu sastāvdaļām ir arnika, kas izsenis ir bijusi vērtīgs augs tautas medicīnā. Arnikas ziedu čemuros ir atrodamas vairāk nekā 150 farmaceitiski aktīvas vielas un ēteriskās eļļas, kas palīdz atjaunot audus pēc tādiem savainojumiem kā sastiepumi, sasitumi un kontūzijas – stipras sāpes, piemēram, kas radušās kritiena vai trieciena gadījumos. Arnikas ekstraktam ir antiseptiska darbība, tā uzlabo asinsriti, mazina sāpes un tūsku, paātrina ādas dzīšanas procesus. Tā tiek uzskatīta par muskuļu un ādas dziedēšanas un aizsardzības līdzekli, kā arī uzlabo ādas spraigumu un elastību, novērš zilumu, sasitumu un sastiepumu radīto diskomfortu.

K. Vītoliņa iesaka: nekļūsim vieglprātīgi pret sāpēm. Ja tās ir ieilgušas, noteikti jāvēršas pie ģimenes ārsta! Lai visiem aktīva, enerģiska un priekpilna vasara bez sāpēm!