Stiprinām bērnu organismu pirms rudens

Konsultē Piņķu aptieka1 klīniskā farmaceite Daniela Baumane.

Mēneša eksperta vizītkarte:

Pieredze farmācijā: Es esmu farmaceite 9 gadus. Pa šo laiku esmu pabeigusi arī Klīniskās farmācijas studiju programmu, kas ļauj vēl plašāk iedziļināties dažādu veselības problēmu risināšanā un profilaksē.
Farmācijā visvairāk piesaista: Spēja dot labumu sabiedrībai ar savu darbu, palīdzēt ar savām zināšanām un iesaistīties ārstniecības procesā.
Brīvā laika intereses: Pastaigas dabā, dažādas fiziskās aktivitātes – riteņbraukšana, skriešana, vingrošana. Izbaudu grāmatu lasīšanu un ceļošanu. Pēdējos gados intereses cieši sasaistās ar klīniskās farmācijas jomu, jo lielākā daļa brīvā laika tika veltīta šīm studijām, kas ir radījušas paliek ošu interesi par ārstniecību un pētniecību.

Stiprinām bērnu organismu pirms rudens

Lai arī augustā vēl varam paspēt baudīt atvaļinājumus, brīvlaiku un visdažādākās vasaras aktivitātes, vienlaikus daudzi no mums jau sāk gatavoties rudens sezonai un tam, ka bērni atgriezīsies skolās un bērnudārzos. Kas palīdzēs pienācīgi sagatavoties šim laikam un stiprināt bērnu organismu pirms rudens? Pašā pamatā vienmēr ir galvenās veselīga dzīvesveida sastāvdaļas: pilnvērtīgs miegs, pēc iespējas veselīgāks uzturs un svaigs gaiss apvienojumā ar fiziskajām aktivitātēm noteikti būs sabiedrotie šajā periodā. Arī sākoties skolai un bērnudārzam, tas palīdzēs pēc iespējas mierīgāk pavadīt šo posmu, kas jau tāpat sagādā daudz pārdzīvojumu. Turklāt radināt pie skolas vai dārziņa dienas režīma ieteicams sākt jau laicīgi, tad organisms pakāpeniski pielāgosies gaidāmajam dienas plānam.

Stiprinām organismu pirms rudens!

Bērniem parasti grūtības sagādā ēst veselīgi un sabalansēti, var gan mēģināt interaktīvi pasniegt ēdienu un izmēģināt spēli, sacensību, sarunāšanu. Taču reizēm viss jau ir izmēģināts un radošām izpausmēm vairs nav spēka – tādos gadījumos var palīdzēt uztura bagātinātāji ar vitamīniem un minerālvielām. Tā, piemēram, Omega-3 palīdz nodrošināt optimālu smadzeņu darbību, magnijs ir vērtīgs muskuļu attīstībai un nervu sistēmai, D vitamīns imunitātei – katram vitamīnam un minerālvielai ir sava nozīme un loma organismā darbībā. Tādējādi varat izvēlēties vajadzībām atbilstošus vitamīnus – imunitātei, atmiņai, koncentrēšanās spējām un citiem gadījumiem. Vienmēr atcerieties, ka jāievēro vecumam atbilstošās noteiktās diennakts devas un lietošanas
norādījumi. Jāņem vērā, ka pirmsskolas laiks var radīt satraukumu un daudz stresa, kas var veicināt dažādus organisma simptomus, tādēļ ne vienmēr pie saaukstēšanās ir vainīgi vienīgi vīrusi. Gan ikdienā, gan parādoties saaukstēšanās pazīmēm, ir jāatceras par pietiekamu C un D vitamīna un cinka daudzumu uzturā – tie ir atbildīgi par organisma imunitāti. Ideālā variantā uzņemiet tos dabīgā veidā, taču to ir iespējams izdarīt arī ar bērnu multivitamīniem. Savukārt, ja parādās iesnas, kā pirmā izvēle noder jūras ūdens deguna aerosoli, bet jūras ūdens pilienus var izmantot inhalācijām arī klepus gadījumā.

Laiks atgādināt par pareizu zobu higiēnu

Viens no aspektiem, mainoties dienas plānojumam un atsākoties skolas laikam, ir uztura izmaiņas un režīms, kas var ietekmēt arī zobu higiēnu un veselību. Tādēļ šajā laikā jo īpaši vērtīgi ir atgādināt un pastāstīt bērnam par pareizu mutes un zobu kopšanu un veidot veselīgus ieradumus. Zobu kopšana ir jāievieš ikdienas rutīnā, rādot savu paraugu. Palīdzēt un motivēt bērnu var zobu sukas un pastas ar multeņu varoņiem, tas vienmēr padara z obu tīrīšanu jautrāku. Īpaši rūpīgi jāpiedomā pie zobu higiēnas, ja ikdienā tiek lietoti saldumi, kas saldējuma gadalaikā notiek gandrīz katrā ģimenē. Arīdzan var sākt bērnu radināt pie zobu diegošanas, rādot, kā to dara vecāki, un ar laiku tas ieiesies ikdienas rutīnā arī bērnam.

Rūpes par bērna emocionālo labsajūtu

Par bērna emocionālo labsajūtu jārūpējas visu laiku, bet tas ir īpaši jāatceras, kad dzīvē notiek lielākas vai mazākas pārmaiņas, piemēram, skolas gaitu uzsākšana vai atsākšana. Pirmkārt, palīdzēs jau minētā pakāpeniskā pieradināšana pie gaidāmā dienas režīma – agrāka gulētiešana un celšanās. Otrkārt, vecākiem jāatceras būt klātesošiem – šajā laikā nolikt malā citas rūpes un apjautāties bērniem, kā bērns jūtas par skolas vai bērnudārza tuvošanos, izrādīt sapratni, ja iet grūti, iziet vakarā ārā stundiņu kopīgi izdauzīties, uzspēlēt bumbu vai izbraukt ar riteni, tādā veidā izlādējot sakrājušās emocijas, kas ir nepieciešams mums visiem. Samīļojiet savu bērnu biežāk, tādā veidā ar ķermeniskā kontakta palīdzību novadot bērna spēcīgās emocijas. Lai izdodas izbaudīt vasaras noskaņu un uzkrāt pozitīvās emocijas, vitamīnus un spēkus rudenim!