Noderīgi padomi fiziskām aktivitātēm pavasarī

Konsultē Baltezera aptieka1 īpašniece, farmaceite Ieva Lašina.

Viena no atslēgām uz mūsu organisma kopējo veselību pavisam noteikti ir fizisko aktivitāšu iekļaušana ikdienā. Vai tas būtu kāds konkrēts sporta veids vai vingrošana mājās, jebkurā gadījumā mūsu organisms “teiks paldies” par veselīgu izkustēšanos.

Arvien vairāk cilvēku ir pievērsušies vingrojumiem mājas apstākļos, arī dažādām āra aktivitātēm – nūjošanai, skriešanai, riteņbraukšanai. Daži dod priekšroku sportošanai no rīta pirms darba gaitām, daži pa dienu, bet citi – vakarā. Vērtīgi ir tas, ka patstāvīgas fiziskas aktivitātes varam pielāgot savam ikdienas ritmam. Taču vienlaikus jāatceras, ka, lai fiziskās aktivitātes būtu veiksmīgas un efektīvas, ir daži būtiski priekšnosacījumi, kas būtu jāņem vērā:
Iesildīšanās un atsildīšanās. Pirms jebkura treniņa uzsākšanas ir nepieciešams iesildīties – vienalga, vai tā būtu kāda ātra pastaiga vai neliels kardiotreniņš,
organisms ir jāsagatavo. Tikpat svarīgi ir arī pēc fiziskās slodzes veikt ķermeņa “atsildīšanu”, lai mazinātu stresu un iespējamās muskuļu sāpes.
Piemērots inventārs. Sagatavojieties fiziskajām aktivitātēm, sagādājot ērtu sporta apģērbu un citus nepieciešamos piederumus! Lai gan daudzi vingrojumi prasa minimālu aprīkojumu, piemēram, jogas paklāju vai svarus, svarīgi, lai tas būtu pieejams un ērti lietojams.
Ievērojiet pareizu tehniku. Pirms uzsākat sportošanu un vingrošanu, pārliecinieties, ka pareizi izprotat veicamās kustības Mūsdienās ir pieejami arī tiešsaistes palīgi un treniņi, kur sīki un smalki tiek izstāstīts un parādīts, kā labāk un pareizāk veikt vingrinājumus, cik ilgi to darīt un kuru no ķermeņa daļām vai muskuļu grupām tas stiprinās.
Neēdiet pirms treniņa, bet atcerieties par ūdeni! Pirms vingrošanas vismaz 2 stundas nevajadzētu ieturēt maltītes, tomēr, ja treniņa laikā ir vēlme padzerties, to var darīt, taču maziem malkiem. Veicot fiziskas aktivitātes, mūsu ķermenis svīst un izdala lieko šķidrumu arī caur ādu, tāpēc ir svarīgi parūpēties par to, lai varam ar ūdens palīdzību atsvaidzināt ķermeni gan fizisku aktivitāšu laikā, gan pēc tām.
Piemērotas slodzes izvēle. Lai nodrošinātu efektīvu un drošu vingrošanu mājas apstākļos, vienmēr atcerieties, ka pareizi būtu sākt ar mazu slodzi, to pakāpeniski palielinot tā, lai ķermenis spētu pielāgoties jaunam slodzes līmenim.

Aktuālie vitamīni

Fiziskas aktivitātes var radīt arī papildu nepieciešamību pēc vitamīniem, piemēram, magnijs ir svarīgs muskuļu darbībai un enerģijas ražošanai, Omega-3 taukskābes veicina sirds veselību, uzlabo ādas stāvokli, kalcijs ir nepieciešams veselīgiem kauliem, D vitamīns palīdz nodrošināt veselu kaulu masu un palīdz kalcijam uzsūkties organismā, labvēlīgi ietekmē imūnsistēmu kopumā. Tāpat ir pieejami arī speciāli uztura bagātinātāju kompleksi un minerālvielas lietošanai fizisku aktivitāšu laikā, tajā skaitā arī elektrolīti, kas piesātināti ar minerālvielām, lai organismā uzturētu to līdzsvaru. Protams, pirms sākat lietot jebkādus uztura bagātinātājus vai vitamīnus, ir svarīgi konsultēties ar ārstu, uztura speciālistu vai farmaceitu, lai nodrošinātu, ka jūs izvēlaties pareizo pieeju atbilstoši jūsu individuālajām vajadzībām un veselības stāvoklim. Uzņemot uztura bagātinātājus vai vitamīnus, vienmēr svarīgi ievērot ieteicamās devas un neizmantot tos kā aizstājējus sabalansētam uzturam.

Ja nu kāds vēl meklē iedvesmas vārdus veselīgāka dzīvesveida sākšanai, tad talkā var nākt teiciens: “Nekad nebūs labāka laika kā tagad!”