Aptieka rokas stiepiena attālumā no Igaunijas robežas

Saruna ar SIA “Aptieka Valka” īpašnieci, farmaceiti Irēnu Dudzinsku

Skaistajā Ziemeļlatvijas pilsētā Valkā, kas dala robežu ar mūsu ziemeļu kaimiņiem igauņiem, atrodas SIA “Aptieka Valka” aptieka. Tā ir pašas pirmās Valkas aptiekas tradīciju turpinātāja, kas drīz vien varēs svinēt zīmīgo 100 gadu jubileju. Kā sokas darbs aptiekā un ikdiena, dzīvojot neparastajā Valkā, šī numura intervijā stāsta aptiekas īpašniece, farmaceite Irēna Dudzinska.
Senākā un lielākā aptieka Valkā

Aptiekas īpašniece ar sirsnību stāsta: “Mūsu aptieka ir pati labākā un lielākā Valkā kaut vai tāpēc, ka tā ir pašas pirmās Valkas aptiekas, kas radās gandrīz pirms 100 gadiem, tradīciju turpinātāja. 1925. gadā farmaceita asistents Bernards Zutis pilsētas centrā uzbūvēja mūsu aptiekas ēku, bet 1962. gadā tika izbūvēta piebūve, kurā pašlaik atrodas mūsu aptieka. Tādējādi jau diezgan drīz varēsim svinēt Valkas pirmās aptiekas 100 gadu jubileju!” Savukārt vēlāk, 90. gados, aptieka tika privatizēta, bet 1998. gadā tika nodibināta SIA “Aptieka Valka”. Tajā laikā aptiekas vadītāja bija Irēnas mamma, Skaidrīte Dudzinska, kas kopā ar kolēģiem izveidoja SIA, un kopš tā laika pastāv SIA “Aptieka Valka” – vēl joprojām neatkarīga un farmaceitu īpašumā. S. Dudzinskas aizsākto darbu turpinājusi meita Irēna, kas nu jau aptieku vada vairāk nekā 10 gadus, bet kopumā var lepoties ar 30 gadu ilgu pieredzi darbā Valkas aptiekā.

Ģimenes tradīciju turpināšana

Farmācijas studijas Irēnai bija likumsakarīgas – daudz laika jau no bērnības pavadīts aptiekā, vērojot tās darbu un vidi. Tādējādi profesijas izvēle Irēnai bija skaidra, tādēļ tika pabeigtas studijas Rīgas 1. Medicīnas skolā (tagad 1.Medicīnas koledža) un iegūts farmaceita asistenta diploms. Nedaudz vēlāk, jau pastrādājot aptiekā, RSU tālmācībā iegūts arī maģistra grāds farmācijā.
Kas Irēnu piesaista farmaceita profesijā? Tie ir cilvēki, kas ienāk aptiekā! “Pirms aptiekas apmeklētājs sāk runāt, tu nekad nezini, ko viņš tev jautās. Tas ir interesanti! Un tad, kad uzzini no viņa atnākšanas iemeslu un izdari visu, lai viņš ir apmierināts, saņem atbildes un nepieciešamo savai veselībai, cilvēks ir priecīgs.” Tieši šīs pozitīvās emocijas un atgriezeniskā saite farmaceita profesijā Irēnai ir būtiska un svarīga.

 

Neatkarīgā aptieka ir izaicinājums

Aizvadītais pandēmijas laiks daudziem bijis pārbaudījums, taču Irēna uzsver, ka jebkuras krīzes situācijas liek mums novērtēt to, kas mums ir, tos cilvēkus, kas mums ir apkārt, un varbūt tieši viņiem mums vajag pievērsties un veltīt laiku. Ikdienas steiga un darbi var mūs ieraut savā virpulī, tādēļ mēdzam to aizmirst, uzskata farmaceite, kura cer un novēl, lai pandēmijas laiks neturpinātos un neatkārtotos.
Neatkarīgās aptiekas pastāvēšana ir izaicinājums arī bez pandēmijas apstākļiem. “Mums ir vairāk jākoncentrējas, jādomā par mūsu darbu, lai varētu pastāvēt,” saka Irēna. Tādēļ atbalsts, kas saņemts no Tamro un aptieka1 neatkarīgo aptieku apvienības, ir ļoti būtisks. “Mēs jau no pirmsākumiem sadarbojamies. Bariņā ir vieglāk! Aptieka1 un Tamro sniedz atbalstu mūsu ikdienā – gan ar akciju organizēšanu, gan ar plauktu izkārtošanu. Tas ir svarīgi – kā izskatās aptieka, jo viss jau iet uz priekšu un arī klients grib redzēt modernu aptieku. Mainās arī tas, ko klients vēlas redzēt aptiekas sortimentā – lai arī pamatā tie ir medikamenti, arvien pieaug interese par kosmētiku un citām precēm. Tam vieglāk pielāgoties, esot apvienībā,” skaidro farmaceite.
Iedvesmas avoti

Darbs savā aptiekā sniedz gandarījumu un prieku, taču kas Irēnu aizrauj ārpus aptiekas? Tā ir ceļošana! Vismīļākais farmaceites galamērķis ir skaistā Itālija, kura apmeklēta arī pērnvasar, apskatot gleznaino Toskānu un izbaudot Bočelli koncertu brīvā dabā. Irēna uzsver, ka Itālija spēj priecēt ne vien ar dabas ainavām, kas nepārprotami ir pasakainas, bet arī ar lieliskām garšām – tās, esot Itālijā, noteikti jāizbauda. Skaistā zeme iedvesmojusi Irēnu arī apgūt itāļu valodu – gan praktiskos saziņas nolūkos, gan arī kā skaistu, dziedošu, muzikālu valodu.
Mūzika Irēnai ir īpaši tuva, jo daļa brīvā laika tiek veltīta korim – Valkas novada sieviešu korim “Ziemeļstīga”, ar kuru kopā arī piedzīvotas neaprakstāmas sajūtas, uzstājoties Dziesmu svētkos. “To sajūtu nevar izstāstīt –

visi dzied un viens diriģents diriģē… visi tūkstoši dziedātāju vai nu dzied, vai apklust…” īpašajās atmiņās dalās Irēna, vienlaikus jau domājot par nākamās vasaras Dziesmu svētkiem. Tas būtu jauns piedzīvojums un iespēja uzstāties jaunajā estrādē. Šai skaistajai iespējai Irēna aicina pievienoties arī citus: “Ja kāda meitene vēlas dziedāt kopā ar mums, noteikti var nākt rudenī un pievienoties mūsu korim!”

Pārējais brīvais laiks Irēnai vasarā tiek veltīts dārzam, kur siltumnīcā griezdamies aug gurķi un tomāti, un daudz kas cits. Tāpat sirdij tuvas ir fiziskās aktivitātes – riteņbraukšana, nūjošana.
Ieteikumi Valkas viesiem
“Valka pati par sevi ir īpaša, jo mums tepat blakus ir Valga. Pirmo reizi šeit ierodoties, nemaz nav tik viegli atšķirt, kur ir robeža un kur sākas cita valsts. To vien jau ir vērts apskatīt!” stāsta Irēna. “Tagad mums ir arī izbūvēts fantastisks centrs – gan Latvijas, gan Igaunijas pusē. Ir šūpoles, ar kurām šūpojoties vienā brīdī esi Latvijā un otrā – Igaunijā. Centra laukumā izbūvēta arī skaista strūklaka ar krāsainu apgaismojumu.”
Irēna saka, ka Igaunijas tuvums veicina attīstību, jo abas pilsētas nevēlas viena no otras atpalikt, kā arī palīdz viena otrai. Tā, piemēram, pavasarī, maijā tiek rīkots grandiozs robežtirgus, ko noteikti ir vērts apmeklēt.
Irēna aicina doties uz Valku un apskatīt to visu savām acīm!

Farmaceites ieteikums:
Šobrīd mums ir pieejamas vietējās ogas, augļi un dārzeņi – ēdiet tos svaigus, pēc iespējas vairāk iekļaujiet ikdienas ēdienkartē! Protams, ir vērtīgi arī sakonservēt tos ziemai, taču īpaši svarīgi ir uzņemt tieši to vasaras un saules enerģiju no ar šā brīža gatavajiem augļiem un dārzeņiem svaigā veidā!
Tāpat neaizmirstiet, ka no saules tomēr jāpiesargās! Baudot sauli, neaizmirstiet par ādas aizsarglīdzekļiem!
Baudiet dzīvi un to, kas ir mums dots šodien! Baudiet katru dienu, un viss būs labi!

SIA “Aptieka Valka”
Adrese: Rīgas iela 13, Valka, LV-4701
Tālrunis: 64781336
Darba laiks:
Pirmdiena-piektdiena: 8:00 – 20:00
Sestdiena: 8:00 – 15:00
Svētdiena: slēgts