Darbs aptiekā sniedz iespēju nepārtraukti attīstīties un būt kustībā!

Intervija ar Kadagas aptiekas vadītājas vietnieci, farmaceita asistenti Sintiju Geidāni
Kadagas aptieka ir jauna aptieka, kas durvis vērusi 2019. gada 4 oktobrī un tikko atzīmējusi trīs gadu jubileju. Jau no atvēršanās brīža tā ir neatkarīgo aptieku apvienības aptieka1 dalībniece. Par to, kā ikdienā veicas darbs Kadagas aptiekā, kā arī par to, kas iedvesmo ārpus darba aptiekā, šī numura intervijā stāsta aptiekas vadītājas vietniece, farmaceita asistente Sintija Geidāne.

Kadagas aptiekas galvenais mērķis ir nodrošināt Kadagas iedzīvotājus ar medikamentiem un citiem nepieciešamajiem medicīnas, profilakses un higiēnas produktiem. “Lai arī Kadagas aptieka pastāv salīdzinoši nesen, mēs aktīvi strādājam, lai izveidotu šai aptiekai bagātīgu vēsturi,” uzsver farmaceite Sintija Geidāne, kas ir aptiekas vadītājas Juritas Rukmanes vietniece. Sintija ļoti novērtē iespējas, ko sniedz darbs šajā aptiekā: “Man patīk dinamiska vide, tādēļ darbs Kadagas aptiekā mani ļoti piesaista! Šeit ir iespēja ieviest savas idejas un pielikt savu roku lēmumu pieņemšanā. Arī Covid-19 laikā, manuprāt, tikām galā bez lieliem sarežģījumiem.” Viena no šādām idejām, ko Sintija realizēja kopīgi ar kolēģi, farmaceita asistenti Diānu Gorohovu, bija antigēna testu veikšana Covid-19 laikā aptiekā uz vietas.
Par savu ceļu uz farmaceita profesiju Sintija saka: “Līdz šai profesijai mani aizveda dzīves līkloči. Lai gan anatomija un veselības mācība mani saistīja jau vidusskolā, nekad nebiju domājusi kļūt par farmaceitu. Taču mana māsa uzsāka farmaceita asistenta studijas un, jau tuvojoties viņas studiju absolvēšanai, abas kopā neplānoti pārcēlāmies uz pilsētu, kur nevienu nepazinām un nekad nebijām bijušas. Māsa uzsāka darbu aptiekā kā farmaceita asistente, bet es pēc vidusskolas absolvēšanas, vēl nezinādama, kurā virzienā doties – medicīna, tulkošana vai matemātika – uzsāku darbu kā farmaceita palīgs.” Tā Sintija nonāca līdz farmācijas studijām tagadējā LU Medicīnas koledžā, bet šobrīd studē Rīgas Stradiņa Universitātes 5. kursā, lai pavisam drīz absolvētu farmaceitu programmu, arī kopā ar māsu.
Farmācijā Sintiju piesaista vienmēr klātesošā kustība un dinamika – ir nepārtraukti jāapgūst kaut kas jauns un jāmācās. Turklāt katra klienta situācija ir individuāla, tādēļ darbs nekad nav vienmuļš un garlaicīgs. Ļoti būtiska Sintijai ir arī aptiekā valdošā kārtība – darbs ir pedantisks un tīrs. “Tas man ļoti patīk, jo man ļoti nepatīk haoss,” atzīst Sintija.

“Nu jau piekto gadu daudz laika veltu studijām, tās apvienojot ar pilnas slodzes darbu aptiekā. Tomēr brīvo laiku vienmēr var atrast, tāpēc turpinu aktīvi skriet un septembrī noskrēju kārtējo maratonu,” stāsta Sintija. Sportam ir īpaša nozīme Sintijas ikdienā – ne vien skriešana ir lielā cieņā, bet arī trīs-četras reizes nedēļā viņas rīti sākas ļoti agri, lai pirms darba vēl paspētu pabūt svaru zālē. Sportiskās aktivitātes sniedz Sintijai iespēju izlādēt emocijas un vienlaikus uzlādēt sevi. Aizraušanās ar skriešanu aizsākās jau vidusskolā, kad Sintija agri no rītiem slepeni devās skrējienos. Kopš tā laika skriešana ir neatņemama Sintijas dzīves sastāvdaļa un lielais mērķis ir, sasniedzot 30 gadu vecumu, uzdāvināt sev 100 km noskriešanu.
Vēl viena Sintijas iemīļota nodarbe ir grāmatu lasīšana: “Esot mājās, pirms nakts miera vienmēr cenšos palasīt – uzlieku sev kā pienākumu izlasīt vismaz 15 lappuses.” Pēdējā laikā visvairāk Sintijai sanācis lasīt psihoanalītiska satura grāmatas, tomēr kopumā patīk dažāda lasāmviela. Ļoti interesanta likās Stīva Džobsa biogrāfija, bet Sintijas mīļākā grāmata – Sesīlijas Ahernas “Dāvana” – viņas mājās ir atrodama trīs valodās: latviešu, angļu un spāņu! Te atklājas vēl viena Sintijas aizraušanās – svešvalodu apguve. Sintija atzīst, ka valodas viņai padodas viegli, tādēļ bez angļu valodas prasmēm, apgūta ir arī spāņu valoda un šobrīd pašmācības ceļā tiek apgūta itāļu valoda. Nākamā rindā varētu būt franču valoda. Turklāt valodu prasmes Sintija var trenēt arī darbā aptiekā, jo Kadagas aptiekā bieži vien iegriežas arī Latvijas viesi.

Ieteikums rudenim:

Kā justies labi drēgnajās rudens dienās? Sintija uzsver – neaizmirstiet par vitamīnu un minerālvielu uzņemšanu dārzeņu un augļu formā. Arī fiziskās aktivitātes sniedz mums tik ļoti vajadzīgās endorfīna devas, lai mēs justos labi un komfortabli ne vien fiziski, bet arī mentāli. “Droši no savas pieredzes varu teikt, ka grūtākais ir piecelties no gultas! Pēc fiziskas izkustēšanās nekad nav bijusi nožēla, tikai pacilāts garastāvoklis!” saka Sintija.Ja dodaties uz Kadagas pusi “Visus staigāt, soļot, nūjot, skriet mīļotājus, riteņbraucējus un jebkuru, kurš vēlas izvingrināt kājas, aicinu uz Kadagas ceļiem, kuri vijas caur skaistajiem mežiem,” saka Sintija, kurai pašai vismīļākais skriešanas maršruts ir no Kadagas līdz pat jūrai. Viņa uzsver: “Vietējie priežu meži ir apbrīnas vērti visos
gadalaikos.” Ja meklējat vietu skaistais un rudenīgai brīvdienu pastaigai dabā, Kadagas apkārtne būs tieši laikā!

“Brīvā laika no darba, studijām un hobijiem man ir maz, tādēļ neko sarežģītu ikdienā negatavoju. Laika taupīšanai esmu pievērusies meal prep maltīšu iepriekšējas sagatavošanas konceptam, lai sabalansēta maltīte vienmēr būtu pa rokai. Tā kā manā ikdienas ēdienkartē pašlaik dominē Sicīlijas vēsmas, tad šī brīža vismīļākais ēdiens man ir linguini pasta ar jūras veltēm. Tās pagatavošana ir ļoti ātra, vienkārša, kā arī ekonomiska, un tā satur visas vajadzīgās makroelementi.

Pagatavošanai nepieciešams:
Saldēts jūras velšu kokteilis 300-400 g
Linguine vai spaghetti 130-150 g
3-4 ēdamkarotes olīveļļas
1 citrons
Sāls, pipari – pēc garšas.

Pagatavošana:
Katliņā, kurā tiks gatavota pasta, ielej ūdeni un uzliek uz plīts. Saldētas, neatlaidinātas jūras veltes ieliek pannā uz vidējās liesmas un gaida, kamēr tā atkūst. Tad pievieno 1 citrona sulu, sāli un piparus un nedaudz samazina gatavošanas temperatūru. Citrona sulu var aizvietot arī ar 3 ēdamkarotēm ābolu etiķa. Pēc izvēlēs var pievienot arī garšvielu maisījumus zivs ēdienu pagatavošanai. Tad atstāj jūras veltes uz pannas, kamēr iztvaikojis viss ūdens. Tikmēr pagatavo pastu atbilstoši tās pagatavošanas instrukcijai. Kad pasta ir gatava un ūdens no jūras veltēm iztvaikojis, tās pievienot nokāstai pastai, pievieno 3-4 ēdamkarotes olīveļļas un kārtīgi samaisa. Ēdiens 2-3 porcijām gatavs!

Būsiet laipni gaidīti Kadagas aptiekā!
Adrese: Kadaga 15, Kadaga, LV-2103
Tālrunis: 20257216
Darba laiks:
Pirmdiena – piektdiena: 8:30 – 19:30
Sestdiena: 9:00 – 14:00
Svētdiena: brīvdiena