Tonometri un citas katrās mājās noderīgas diagnostikas ierīces

Konsultē Baltezera aptieka1 īpašniece, farmaceite Ieva Lašina.

Katram cilvēkam reiz pienāk brīdis, kad asinsspiediena mērīšana kļūst aktuāla. Cilvēkiem, kuriem jau ir diagnosticēts paaugstināts asinsspiediens jeb hipertensija, mājās noteikti jābūt asinsspiediena mērītājam. Taču, piemēram, arī biežas galvassāpes vai slikta pašsajūta var liecināt par izmaiņām asinsspiedienā. Tāpat asinsspiediens diezgan strauji var mainīties, aktīvi nodarbojoties ar sportu – slodzes gadījumā asinsspiediens paaugstināsies un ir svarīgi zināt, kāds tas ir. Tāpat asinsspiediena izmaiņas ir novērojamas, arī slimojot ar dažādām vīrusu infekcijām. Tādēļ asinsspiediena mērīšana ir būtisks profilakses pasākums, bet norādītās nianses ļaus to noteikt pēc iespējas veiksmīgāk.

Pareiza mērīšana. Profilaktiskā asinsspiediena mērīšana ir ieteicama vienu reizi dienā, visbiežāk – no rīta, mērīšanu veicot vismaz nedēļu vienā un tajā pašā laikā. Ir jāatceras, ka dažādi apstākļi var īslaicīgi ietekmēt tā brīža asinsspiedienu, tāpēc no šādiem apstākļiem pirms profilaktiskās asinsspiediena mērīšanas ir jāizvairās. Tā, piemēram, asinsspiedienu paaugstina kofeīns vai kafijas tasīte, fiziskas aktivitātes, stress, smēķēšana un citi apstākļi.

Pareiza asinsspiediena mērīšana ir jāsāk ar to, ka pirms mērījuma cilvēkam ir jābūt miera stāvoklī aptuveni 3 līdz 5 minūtes, piemēram, sēžot pie galda, atbrīvojoties. Tāpat būtu vēlams atteikties no iepriekš minētajiem faktoriem, kas varētu izmainīt asinsspiedienu. Manšete jāuzliek precīzi, augšdelma aparātiem – aptuveni 2 cm virs elkoņa, apakšdelma aparātiem – rokas pulksteņa vietā. Veicot mērīšanu, nedrīkst runāt, ēst un kustēties. Kājām jābūt plecu platumā, kreisā roka jāatbrīvo no bieza apģērba un jāveic mērīšana, nospiežot pogu.

Tonometra izvēle. Ja grasāties iegādāties tonometru sev vai uzdāvināt to saviem radiniekiem vai draugiem, ir jāņem vērā vairāki apstākļi, kas iepriekš rūpīgi jāpārdomā. Ir pieejami manuālie un automātiskie tonometri. Mērīt asinsspiedienu ar manuālo tonometru cilvēkam pašam sev varētu būt grūtāk, jo to ir jāprot precīzi nolasīt, to sadzirdot un saredzot. Tādēļ biežāk mājas vajadzībām tiek izvēlēti automātiskie tonometri, jo ar tiem ir viegli veikt mērījumus gan sev, gan citam. Automātiskie tonometri iedalās 2 grupās – apakšdelma tonometri, kas ir līdzīgi rokas pulkstenim un ir vairāk piemēroti jaunākiem cilvēkiem, savukārt senioriem piemērotākie un precīzākie ir augšdelma tonometri, kas ir arī visbiežāk jautātie un izmantotie mājas apstākļos. Ar tiem ir ļoti vienkārši veikt mērījumus – rezultāti uzrādās ekrānā un tos ir viegli nolasīt. Tie rāda precīzi, ja mērīšanas process notiek pareizi.

Svarīgie rādītāji. Asinsspiedienu profilaktiskā nolūkā ir ieteicams mērīt reizi dienā no rīta. Var veikt mērīšanu arī divas reizes dienā, piemēram, no rīta un vakarā nedēļu pēc kārtas. Šos rādītājus var pierakstīt un pateikt savam ārstam. Tas ļautu ārstam labāk saprast jūsu veselības stāvokli un noteikt brīdi, kad noteikti ir jādodas uz turpmākām pārbaudēm un, iespējams, uzsākt lietot arī kādus asinsspiedienu samazinošus medikamentus. Piemēram, tiem pacientiem, kuri ir nesen uzsākuši šādu terapiju, ir ļoti būtiski veikt regulārus mērījumus un novērot zāļu iedarbību. Tas arī palīdz ārstam noteikt, kādas korekcijas terapijā būtu nepieciešamas.

Kas vēl var noderēt?

No noderīgām ierīcēm mājas aptieciņā daudziem jau ir elektriskie inhalatori jeb nebulaizeri, kas var palīdzēt noteiktās elpceļu saslimšanas veiksmīgākai un ātrākai ārstēšanai visās vecuma grupās, kā arī oksimetri, kas nosaka skābekļa līmeni asinīs. Taču visprecīzāk par to, kādas ierīces nepieciešamas tieši jums, informēs jūsu ārsts, savukārt aptiekā jums piedāvās aparātu pēc ārsta rekomendācijām.

Arī termometram ir jābūt katrā mājas aptieciņā. Aptiekās ir pieejami parastie termometri bez dzīvsudraba, digitālie un infrasarkanie termometri. Katram veidam ir savi plusi, mīnusi un mērīšanas īpatnības, kas ir jāņem vērā, lai mērījumi būtu precīzi.

Rūpēsimies par sevi un saviem mīļajiem!