Lai sirds vasarā jūtas labi!

Konsultē “Aptieka Valka” farmaceite Sabīne Kazaka.

Karstās un tveicīgās vasaras dienas mēdz ne vien vairot noguruma sajūtu, bet arī radīt papildu slodzi mūsu sirdij. Galvenie sirds veselības riska faktori vasaras karstajā un saulainajā laikā ir pārkaršana, karstuma dūriens, šķidruma trūkums organismā, kā arī nekontrolēts asinsspiediens.

Ko darīt, lai palīdzētu sirdij justies labi vasarā?

Jāsāk ar pašu pamatu – esiet piesardzīgi un sekojiet līdzi savai pašsajūtai, īpaši saulainā vai karstā laikā un vietā! Izvairieties no uzturēšanās karstās vietās, nevēdinātās telpās, atklātā saulē. Ja tomēr dienas karstākajā laikā uzturaties saulē, atcerieties par ķermeņa atdzesēšanu – te var noderēt pelde ezerā vai slapja dvieļa komprese, lai palīdzētu organismam atdzesēties.

Atcerieties uzņemt pietiekami daudz šķidruma – vislabāk ūdeni. Arī veselīgam uzturam ir liela nozīme – papildiniet savu ikdienas ēdienkarti ar sezonas augļiem, dārzeņiem un zaļumiem. Taču pats galvenais – rūpējieties par savu sirdi savlaicīgi un centieties uzturēt savu ķermeni pie labas veselības! Savukārt parādoties sūdzībām, neatlieciet konsultāciju ar speciālistu uz vēlāku laiku!

Ieteikumi sirds veselībai senioriem

Karstā un tveicīgā laikā īpaši jāuzmanās senioriem, kā arī cilvēkiem ar dažādām sirds un asinsvadu saslimšanām. Jāseko līdzi, lai visi klasiskie riska faktori – zema blīvuma holesterīns, asinsspiediens, pulss – tiktu pienācīgi ārstēti. Jālieto noteiktajās devās visas zāles, ko jums izrakstījis ārsts, lai sirds optimāli strādātu, lai būtu optimāls asinsspiediens un pulss, – tad karstuma viļņi un karstuma izaicinājumi būs vienkāršāk izturami. Centieties neuzturēties saulē pašā karstākajā dienas laikā. Izejot ārā pastaigā, vienmēr ņemiet līdzi ūdeni!

Atcerieties! Ja jums ir izrakstītas zāles, tad tās ir jālieto tieši tā, kā ārsts ir norādījis. Nedrīkst pārtraukt zāļu lietošanu, mainīt zāļu devu vai lietošanas režīmu pēc saviem ieskatiem! Ja jums rodas jautājumi par zāļu lietošanas režīma maiņu, pārrunājiet to ar savu ārstējošo ārstu!

Lai veselīga vasara!