Kā pareizi pasargāt ādu no saules staru iedarbības?

Konsultē Piņķu aptieka1 farmaceite Linda Alksne

MĒNEŠA EKSPERTA VIZĪTKARTE:

Piņķu aptieka1 farmaceite Linda Alksne

  • Pieredze farmācijā: Linda ir ieguvusi maģistra grādu farmācijā un ir sertificēta farmaceite. Aptiekā strādā jau 7 gadus.
  • Farmācijā visvairāk piesaista: palīdzēt cilvēkiem un atrast vispiemērotāko risinājumu viņu vajadzībām.
  • Brīvā laika intereses: Lindai patīk aktīva laika pavadīšana, tādēļ pie galvenajām brīvā laika interesēm pieder sporta zāles apmeklēšana un ceļošana.

Kā pareizi pasargāt ādu no saules staru iedarbības?

Atnākot pavasarim, arvien vairāk vēlamies uzturēties ārpus telpām un baudīt pirmos spožos saules starus. Nepārprotami, āra svaigais gaiss un aktivitātes dabā nāk par labu gan mūsu fiziskajai veselībai, gan emocionālajai labsajūtai. Taču ir būtiski šajā laikā neaizmirst par ādas aizsardzību, kas, saulei kļūstot aktīvākai, ir īpaši svarīga.

Kāpēc nepieciešama aizsardzība?

Aizsardzība pret saules starojumu ir būtiska saistībā ar ultravioletā (UV) starojuma kaitīgo ietekmi uz ādu. UV starojums iekļūst epidermā, izraisot tiešus DNS bojājumus un veicinot mutācijas, kas palielina ādas vēža, it īpaši melanomas, risku. Turklāt UV starojuma iedarbībā ādā tiek radīti reaktīvie skābekļa savienojumi – brīvie radikāļi. Kā rezultātā tie izraisa oksidatīvo stresu un šūnu bojājumus, kas noved pie priekšlaicīgas novecošanas un dažādām dermatoloģiskām problēmām. Pavasaris ir izšķirošs periods saules aizsardzībai, jo pieaugošās gaisa temperatūras veicina āra aktivitātes, palielinot mūsu ādas pakļautību UV starojumam.

Diemžēl nepietiekama ādas aizsardzība no saules var izraisīt plašu negatīvu seku klāstu. Akūtas sekas ietver saules apdegumus (eritēmu) un iekaisumu. Savukārt ilgstoša UV starojuma iedarbība rada hroniskus bojājumus, kas izpaužas kā foto novecošanas, kuru raksturo grumbas, ādas atslāņošanās un pigmentācijas izmaiņas, kas saistītas ar kolagēna degradāciju un deregulētu melanīna sintēzi. Turklāt UV starojums ir nozīmīgs vides kancerogēns, kas ierosina ģenētiskas mutācijas, kā rezultātā sākas nekontrolētā šūnu dalīšanās un ādas audzēju veidošanās.

Kā izvēlēties?

Saules aizsardzības līdzekļa efektivitāte ir atkarīga no dažādiem faktoriem, ieskaitot tā sastāvu un uzglabāšanas apstākļus. Ķīmiskie saules aizsardzības līdzekļi absorbē UV starojumu, pārvēršot to siltumā, kamēr fizikālie jeb minerālie saules aizsardzības līdzekļi rada fizisku barjeru, atstarojot un izkliedējot UV starus. Abi šie veidi laika gaitā ir pakļauti degradācijai, ko pastiprina gaismas, siltuma un gaisa iedarbība, samazinot to efektivitāti. Pēc atvēršanas saules aizsardzības līdzeklis parasti ir efektīvs 9 līdz 12 mēnešus, atkarībā no ražotāja rekomendācijām, kas ir norādītas uz iepakojuma. Ir būtiski izmest saules aizsardzības līdzekli pēc tā ieteicamā lietošanas perioda beigām, lai nodrošinātu optimālu aizsardzību.

Lai atrastu jums vispiemērotāko aizsarglīdzekli, pievērsiet uzmanību vairākiem būtiskajiem faktoriem:
• Ādas tipam piemērota izvēle: taukainai ādai meklējiet nekomedogēnus sauļošanās līdzekļus, kas neaizsprosto poras. Jutīgai ādai ir noderīgi fizikālie filtri, piemēram, cinka oksīds un titāna dioksīds, kas ir maigāki un mazāk izraisa kairinājumu.
Augsta SPF aizsardzība: mēģiniet izmantot sauļošanās līdzekli ar SPF30 vai augstāku, nodrošinot spēcīgu aizsardzību pret saules stariem.
Plaša spektra aizsardzība: izmantojiet tādus līdzekļus, kas aizsargā ādu gan pret UVA (kas noveco ādu), gan pret UVB (kas izraisa saules apdegumus).
Ūdensizturīgums: ja plānojat peldēties vai nodarboties ar aktivitātēm, kuras pavada pastiprināta svīšana, izvēlieties ūdensizturīgu sauļošanās līdzekli. Atcerieties, ka “ūdensizturīgs” nenozīmē “ūdensnecaurlaidīgs” un arī šie līdzekļi ar laiku zaudē savu efektivitāti un ir jāatjauno.
Piemērotas formas izvēle: neatkarīgi no tā, vai dodat priekšroku mitrinošiem losjoniem, kas ir paredzēti sausai ādai, viegliem fluīdiem, kas labi iederas zem grima, vai ātri izsmidzināmiem aerosoliem, lai tos būtu viegli uzklāt, vissvarīgākais faktors ir atrast līdzekli pastāvīgai lietošanai.

Kā pareizi lietot aizsargkrēmus?

Pirmkārt, ir svarīgi bagātīgi uzklāt saules aizsardzības līdzekli uz visām atklātajām ādas vietām, ieskaitot seju, kaklu, ausis un jebkuras citas neaizsegtās vietas vismaz 15 līdz 30 minūtes pirms došanās ārā. Tas ļauj līdzeklim pilnībā uzsūkties un nodrošināt efektīvu aizsardzību. Otrkārt, ir svarīgi izmantot saules aizsardzības līdzekli ar plaša spektra SPF30 vai augstāku, lai aizsargātu ādu gan pret UVA, gan UVB starojumu. Atkārtota saules krēma lietošana ir efektīvas aizsardzības atslēga, it īpaši pēc peldēšanās, svīšanas vai ilgstošas saules iedarbības, parasti ik pēc divām stundām vai biežāk, ja nepieciešams

Jaunums aptieka1 aptiekās – SOLREO saules kosmētika!

SOLERO Moisturizing – mitrinošās kosmētikas līnija

• SPF15 Spray 30% PCR pudelē, viegls svars un minimāla ikdienas aizsardzība. Nesatur oktokrilēnu, draudzīgs koraļļu rifiem, nesatur nanodaļiņas, vegāns, nesatur mikroplastmasu.
• SPF30 Spray 30% PCR pudelē, ieteicams ikdienas lietošanai. Nesatur oktokrilēnu, draudzīgs koraļļu rifiem, nesatur nanodaļiņas, vegāns.
• SPF50+ Spray 30% PCR pudelē, pavadot ilgu dienu saulē, šis būs jūsu labākais sabiedrotais! Nesatur oktokrilēnu, draudzīgs koraļļu rifiem, nesatur nanodaļiņas, vegāns.
• SPF50+ Face Cream 30% PVC 50 ml tūbiņā un FSC salokāmā kastītē, lietojot katru dienu, novērš priekšlaicīgas novecošanas pazīmes, ko izraisa saule. Nesatur oktokrilēnu, draudzīgs koraļļu rifiem, nesatur nanodaļiņas, vegāns, nesatur mikroplastmasu.

SOLERO Ultra Sensitive – līnija ļoti jutīgai ādai

• SPF50+ Ultra Sensitive Kids Spray 30% PCR pudelē, uzlabota formula, nesatur oktokrilēnu, draudzīgs koraļļu rifiem, nesatur nanodaļiņas, vegāns, nesatur spirtu, bez smaržas.
• SPF50+ Ultra Sensitive losjons 30% PCR pudelē, uzlabota formula, nesatur oktokrilēnu, draudzīgs koraļļu rifiem, nesatur nanodaļiņas, vegāns, bez smaržas.

SOLERO Stick – saules aizsargzīmulis āra aktivitātēm

• SPF50+ lūpu aizsargzīmulis FSC blistera iepakojumā, kas izgatavots no pārstrādāta papīra. Tas nesatur oktokrilēnu, ir draudzīgs koraļļu rifiem, nesatur nanodaļiņas, vegāns, nesatur mikroplastmasu.

SOLERO Extra Nourishment – barojošie produkti

• SPF30 Oil Spray eļļas sprejs ar E vitamīnu. Tas vasarā ir īpaši iecienīts, jo ātri uzsūcas un piešķir ādai mirdzumu. Tagad ar uzlabotu sastāvu, nesatur oktokrilēnu, draudzīgs koraļļu rifiem, nesatur nanodaļiņas, vegāns.
• SOLERO losjons pēc sauļošanās pret ādas apsārtumu 30% PCR pudelē, oriģināla nomierinoša formula ar papildu barojošām sastāvdaļām, kas palīdz nomierināt saulē nogurušu ādu. Nesatur nanodaļiņas, vegāns.